Foto: Bildbyrån

Ryska åkarna på väg till Norge – mot förbundets vilja

Uppdaterad
Publicerad

Det norska skidförbundet vill stoppa de ryska längdåkarna från världscuptävlingarna i Drammen och Holmenkollen i helgen.

Trots det är de ryska längdåkarna på väg till Norge – något som väcker ilska i grannlandet.

– Jag tycker inte att vi ska ha ryska åkare på startlinjen, säger Vegard Ulvang, ledare i Fis längdkommitté till NRK.

I helgen gick det norska skidförbundet ut med ett pressmeddelande där man skrev att inga ryska idrottare är välkomna till de återstående världscuptävlingarna i Norge.

”Styrelsen för det norska skidförbundet har i dag diskuterat situationen i samband med Rysslands invasion av Ukraina, och hur detta påverkar de kommande världcuptävlingarna. Norska skidförbundets budskap till Ryssland och ryska idrottare är glaskart: Vi vill inte ha deras deltagande”.

På väg till Norge

Men trots detta är ryska längdskidåkarna på väg till Norge för helgens tävlingar i Holmenkollen, enligt NRK. Enligt uppgifter till SVT Sport har även det ryska längdlandslagets bussar synts till på vägarna i Stockholmstrakten.

Något som väcker ilska i grannlandet.

– Jag tycker inte att vi ska ha ryska åkare på startlinjen. Ukraina är medlem i Fis och de är under attack. Vi kan inte ha det så att de som det skjuts på måste fly hem för att slåss, och att de som attackerar får tävla, säger Vegard Ulvang, ledare i Fis längdkommitté.

”Tycker jag är helt fel”

Therese Johaug har sagt att hon står bakom förbundet.

– Jag tycker synd om idrottarna, först och främst förstår jag att de inte har med det här att göra. Men å andra sidan tycker jag att det är helt fel. De frontar sitt land och flaggan både på bröstet och i pannan. Och att ett land dessutom ska härja på idrottsarenan och slåss om segrar och fronta sitt land i den situation vi är i, det tycker jag är helt fel, säger hon.

Arrangören säger till SVT Sport att de ställer sig bakom förbundets önska om att porta ryska åkare, men att beslutet ligger hos Fis.

– Det är upp till Fis eller myndigheterna att stoppa dem. Men de har inte sagt nej till ryssarna, så de kommer komma som det ser ut nu, säger Stefan Marx, vd för Holmenkollen Skifestival.

Svaret från Fis

Vid lunchtid på måndagen kom ett svar från Fis till NRK via mail.

”Fis-styrelsen har varit tydlig i sitt förhållningssätt till ryska idrottare i alla Fis-tävlingar. För att säkerställa rättvisa och inkluderande tävlingar vid alla FIS-evenemang bör nationella förbund och lokala arrangörer inte utesluta idrottare på grund av kön, ras, nationalitet eller sexuell läggning”, skriver Fis i ett e-postmeddelande till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.