Vitaly Milonov riktar kritik mot det norska skidförbundet. Foto: Bildbyrån/TT

Rasar mot Norge: ”Det är för att de är rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska skidförbundet vill stoppa ryska längdskidåkare från de återstående världscuptävlingarna i Norge.

Något som skapar ilska i Ryssland.

– De norska landslagsåkarna letar alltid efter fördelar. Det är naturligtvis för att de är rädda, säger Vitaly Milonov, ledamot av ryska statsduman.

Ryssland invaderade Ukraina förra veckan – en invasion som påverkar idrottsvärlden.

I helgen gick det norska skidförbundet ut med ett pressmeddelande där man skrev att inga ryska idrottare är välkomna till de återstående världscuptävlingarna I Norge. Det inkluderar bland annat tävlingar i Holmenkollen i helgen.

Idrott och politik

Det norska pressmeddelandet togs emot med förvåning av den ryska tränaren Markus Cramer.

– Jag är förvånad att det norska förbundet tänker så. Vad har idrott och idrottare med den här situationen (Rysslands invasion av Ukraina) att göra? Det är riktigt tufft, sa han till NRK i helgen.

”Letar alltid efter fördelar”

Det väcker också ilska på politikernivå. Vitaly Milonov, ledamot av ryska statsduman, menar att beslutet är taget för att de norska åkarna ska slippa konkurrens.

– De norska landslagsåkarna letar alltid efter fördelar. Det är naturligtvis för att de är rädda, säger Milonov enligt Dagbladet och fortsätter:

– De pratar om solidaritet med Ukraina bara för att bli av med ryssarna och på så sätt slippa de tuffaste konkurrenterna. Tyvärr vinner politik, egoism och feghet över idrottslig lekfullhet.

Världscupen i Holmenkollen startar fredag 4 mars och håller på hela helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet