Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tove Ericsson tror att man framöver kan hoppa lite mer mellan långlopp och traditionell längskidåkning. Hör henne berätta om det och den gångna säsongen i spelaren ovan. Foto: Bildbyrån/SVT

Tove Ericsson lämnar Ski Classics – byter tillbaka till längd

Uppdaterad
Publicerad

Stortalangen Tove Ericsson bytte från traditionell längdskidåkning till Ski Classics förra säsongen.

Efter ett lite tufft år byter 21-åringen tillbaka.

– Min analys är att det blev för mycket. Jag var lite för trött lite för ofta, säger hon till SVT Sport.

JVM-medaljören Tove Ericsson blev erbjuden en plats i utvecklingslandslaget i fjol, men tackade nej för att satsa helhjärtat på långlopp i Team Engcon.

Ett år senare byter hon enligt plan tillbaka, men beslutet var inte självklart.

– Jag fick inte den säsongen jag hoppats på och funderade på om jag skulle göra ett år till för att känna att jag gjort det bra. Men jag kände att träningen för traditionell åkning lockar mig mer. Det var mest det. Det kändes bäst i magen, säger Ericsson.

Bäst placerade hon sig i Vasaloppet och Marcialonga där det blev elfteplatser. I analysen efter säsongen tror hon för hård träning under sommaren sänkte henne. Hon var dessutom sjuk i början av säsongen.

– Med facit i hand skulle jag kanske haft lite mer respekt för jag kanske inte tålde träningen så bra som jag trodde.

Chockartat först

Hon beskriver sitt första läger med långloppsteamet som lite chockartat.

– Jag tror aldrig jag har varit så trött i hela mitt liv.

– Men jag tänkte aldrig att det blir för mycket. Det kändes roligt också, som en utmaning. Jag tänkte 'härligt, nu kör vi på, det ska tränas om det ska bli bra'.

Siktet inställt på U23-VM

Kommande säsong är U23-VM det stora målet för Ericsson som står utanför landslagsverksamheten. Trots att den gångna säsongen inte blev som hon tänkt tar hon med sig mycket positivt.

– Jag ångrar inte att jag gjorde det. Jag tänker inte tillbaka på ett år som jag vill glömma. Jag kommer alltid komma ihåg allt det här jag har fått göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.