Norge vill stänga ute ryska åkare – inget svenskt beslut än

Uppdaterad
Publicerad

I dag gick det norska skidförbundet ut med att de inte vill ha ryska åkare till sina tävlingar. Hur det blir i längdskidornas världscuptävlingar i Falun om ett par veckor återstår att se.

– Hur Sverige kommer att reagera för mig är för tidigt att säga just nu, säger längdchef Lars Öberg till SVT Sport.

Det norska skidförbundet vill inte välkomna ryska åkare till sina återstående världscuptävlingar. Det internationella skidförbundet har ännu inte fattat något beslut och det samma gäller för det svenska.

Man har en inplanerad världscuptävling i Falun den 11-12 mars.

– Frågan är mycket svår. Å ena sidan vill vi på alla sätt markera mot Rysslands agerande vilket talar för att utestänga alla ryska åkare. Å andra sidan får inte enskilda ryssar göras ansvariga för Putins vanvett. Vi vill vi inte på något sätt bidra till att vi stärker Putins position på hemmaplan genom att ge honom möjlighet att använda det i sin propaganda att Ryssland behandlas illa av väst, säger Karin Mattsson, ordförande Svenska Skidförbundet, i ett pressmeddelande.

Calle Halfvarsson lutar mot att han inte vill ställas mot ryska åkare.

– Någonstans måste man sätta ner foten och säga att det inte är okej, det dom håller på med. Någonstans måste man sätta ner foten. Sätter man straff på allting och slår hårt mot dem, så kanske det lugnar ner sig. Man gör ju allt för att det ska lugna ner sig.

– Jag tar inte de besluten, men jag tycker man ska visa överallt att det inte är okej. Det är klart att skidåkarna som är här inte har något med kriget att göra, men de åker för ryska flaggan. Alla följer nyheterna här och det verkar ju ha barkat ur.

Marcus Grate håller inte med Halfvarsson:

– Jag tycker det är lite väl hårt. Det är ju inte de (ryska åkarna) som bestämmer att de ska gå in i krig. De åker med på det landet bestämmer. Jag tycker det är hårt. De ska vara välkomna, de är inte här för att kriga, utan för att tävla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.