Foto: Bildbyrån

Oklarheter för svenska arrangören: ”Väntar på besked”

Uppdaterad
Publicerad

Kommer ryska åkare att få delta i världscuptävlingarna i Falun?

Det är ännu oklart.

– Vi som arrangör har, precis som i Norge, ingen möjlighet att ta beslut. Vi väntar på Fis (internationella skidförbundet), säger Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska Skidspelen som arrangerar världscupen i Falun, till SVT Sport.

Vasaloppet meddelade i helgen att man, med anledning av Rysslands invasion av Ukraina, förbjuder ryska och belarusiska åkare från att delta i tävlingen. Svenska skidförbundet stödjer beslutet.

– Invasionen av Ukraina är avskyvärd. Svenska skidförbundet stödjer att Vasaloppet tillsammans med övriga långloppsarrangörer nu stoppar åkare från Ryssland och Belarus, säger Karin Mattsson, ordförande på Svenska skidförbundet.

Den 11-13 mars väntar världscuptävling i Falun. Än är det inte fastställt om ryska deltagare får delta.

– Det är så pass mycket oklart just nu som hänger i luften. Vi går runt och väntar på besked av de som tar beslut. Det är Fis som äger evenemangen, världscupen. Vi som arrangör har, precis som i Norge, ingen möjlighet att ta beslut. Vi väntar på Fis, säger Ulrika Back Eriksson, vd för Svenska Skidspelen som arrangerar världscupen i Falun, till SVT Sport.

”Ryskt lag anmält”

Om Fis inte fattar ett beslut att förbjuda ryska åkare, kan de fortfarande stoppas om den svenska regeringen bestämmer sig för att införa sanktioner där idrotten ingår, menar skidförbundet. Estlands regering har bland annat beslutat att inga ryska eller belarusiska åkare ska få delta i världscupen i skidskytte i Otepää.

Har ni ryska åkare anmälda just nu?

– Vi har ett ryskt lag anmält i dagsläget, ja, säger Ulrika Back Eriksson.

När kan ett beslut komma?

– Det vet jag faktiskt inte, förhoppningsvis så snart som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.