Anders Larsson om kritiken: ”Kanske inte varit så tydliga utåt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera andra ishockeyförbund var tidigt ute och tog avstånd mot Rysslands agerande.

SIF:s fördömande dröjde fram till ikväll.

– För oss har det varit det viktigaste att åstadkomma samlade resultat, säger ordföranden Anders Larsson.

Under krigets femte dag gick det internationella ishockeyförbundet ut och fördömde det hela. De meddelade att Ryssland och Belarus utesluts från all internationell ishockey, både på dam- herr och juniorsidan, tills vidare.

Flera förbund har de senaste dagarna på eget bevåg varit ute och tagit avstånd mot Ryssland.

Men inte det svenska.

SIF, med ordföranden Anders Larsson i spetsen, har fått motstå hård kritik för att de inte tagit något tydligt ställningstagande förrän i kväll och har ifrågasatts för sin passivitet.

Har följt kritiken

Kritik som Larsson tagit del av.

– Jag kan förstå det och har inte minst själv följ reaktionerna och kommentarerna i sociala medier, men det ska ställas och vägas mot möjligheten att kunna föra konstruktiva samtal internt på ett förtroendeingivande sätt. Genom att avstå en del spektakulära medieuttalanden kan man på ett annat sätt delta och vara konstruktiv i de interna diskussionerna, säger han.

– För mig och svensk ishockey har det varit väldigt viktigt att sitta centralt vid förhandlingsborden när frågorna diskuteras. Då har vi fått kompromissa lite och kanske inte varit så tydliga utåt. Men det har visat sig att det gått bra. För oss har det varit det viktigaste att åstadkomma samlade resultat.

Du har sett det som en balansgång, medveten om att det kan uppstå kritik, men att du hellre opererar vid förhandlingsbordet?

– Det är en balansgång och naturligtvis får vi utvärdera efteråt. Det råder inget tvivel om att det väckts en del frågor kring av svensk ishockey och svenska ishockeyförbundet gör egentligen. Är man passiva? Men det kan jag i alla fall intyga till alla som tvivlar att vi har jobbat hårt och aktivt, men ganska mycket under ytan diplomatiskt och med underhandskontakter i en strävan att skapa konstruktiva lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.