Kamila Valieva har några känslomässiga dagar bakom sig. Foto: How Hwee Young/EPA/TT

Kamila Valieva om dopnings-historien: ”Det har varit tårar”

Uppdaterad
Publicerad

15-åriga Kamila Valievas positiva dopningstest har varit en av Peking-OS mest uppmärksammade historier.

Nu har hon för första gången pratat om situationen.

– De här dagarna har varit väldigt svåra för mig, säger hon.

Ryska konståkaren Kamila Valieva, 15, får tävla vidare i OS, meddelar Idrottens skiljedomstol enligt AP. Men OS-guldmedaljören, som testats positivt för den förbjudna hjärtmedicinen trimetzadin, är inte friad från dopningsmisstankarna och IOK vägrar att anordna såväl blomster- som medaljceremoni om den ryska favoriten tar en ny medalj.

Nu har 15-åringen själv berättat om situationen.

OS i Peking 2022

– De här dagarna var väldigt svåra för mig, det är som att det inte finns några känslor kvar. Jag är glad, men samtidigt är jag känslomässigt trött. Det har varit tårar av lycka, och lite sorg, säger hon, enligt ryska Kanal 1 och fortsätter:

– Samtidigt är jag verkligen glad över att få vara med på de olympiska spelen och representera vårt land. Jag hoppas att jag kan prestera så bra som möjligt och nå bra resultat.

”Var väldigt svårt”

Inför gårdagnes beslut från Cas (idrottens skiljedomstol) förhördes Valieva i sju timmar.

– Det var väldigt svårt. Men det var en sak som jag var tvungen att gå igenom. Men när jag går in på Instagram så ser jag många lyckönskningar. Jag har sett skyltar från Moskva, där det står ”Kamila, vi är med dig”, säger hon, och lägger till:

– Detta stöd är väldigt viktigt för mig i en svår tid. Tränarna och laget stöttar mig också. Jag trodde att jag skulle stå ensam, men människorna nära mig kommer aldrig att lämna mig.

– Vid något tillfälle här insåg jag vad det innebär att vara vuxen. Det är tufft, och det kan vara orättvist till viss del.

Kamila Valieva blev i lagtävlingen, som det ryska laget vann, den första kvinnan i ett OS att sätta en kvadruppel. Under tisdagen startar den individuella tävlingen.

BAKGRUND: Valievas positiva dopningstest

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet