Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska dopningsexperten om ryska konståkerskan: ”Andra som ligger bakom”

Uppdaterad
Publicerad

Dopningsmisstänkta Kamila Valieva får tävla vidare i OS – ett beslut som nu kritiseras från amerikanskt håll.

Men Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Antidoping Sverige, menar att det inte är 15-åringen själv som ska stå till svars.

– Det är andra som ligger bakom, säger Andrén-Sandberg till SVT Sport.

15-åriga ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva testade positivt för dopning – otillåtna hjärtmedicinen trimetazidin upptäcktes i ett test från december. Men svaren dröjde till efter lagtävlingen på OS i Peking där det ryska laget vann guld.

Ärendet hamnade hos Cas, idrottens skiljedomstol, som trots dopningsmisstankar låter Valieva fortsätta tävla på OS.

OS i Peking 2022

”Dagens bästa beslut”, anser ryska olympiska kommittén.

Men den amerikanska olympiska kommittén håller inte med.

– Det här verkar vara ett nytt kapitel i det systematiska och genomgripande åsidosättandet av ren idrott i Ryssland, säger vd:n för USA:s olympiska kommitté Sarah Hirschland i ett uttalande.

”Permanent skada”

Även Tara Lipinski, amerikanskan som vann individuellt OS-guld i Nagano 1998, ifrågasätter Cas besked som låter 15-åriga Valieva tävla vidare i de olympiska spelen där kortprogrammet väntar närmast på torsdag.

”Det finns ändå ett positivt test och enligt mig skulle hon inte tillåtas att tävla, oavsett ålder eller när testresultatet kom. Jag tycker att det här ger vår sport en permanent skada”, skriver Lipinski på sociala medier.

”Faller hela systemet”

Åke Andrén-Sandberg – ordförande i Antidoping Sverige – tycker att de i Valievas omgivning ska stå till svars för händelsen.

– I just det här fallet känner vi inte till detaljerna, men vi kan tänka oss att hon inte har haft någon kunskap om vad det gällt, utan det är egentligen några andra som legat bakom det hela. Det är de som ska stå till svars mer än hon som person, säger Åke Andrén-Sandberg till SVT Sport.

Hur ser du på Cas beslut?

– Vi får vara lite aktsamma för att uttala oss för mycket om det. Det kan låta konstigt för oss eftersom det visar att hon faktiskt hade den här substansen i sin urin strax efter jul. Samtidigt vet vi inte vad Cas har baserat det hela på. Cas är ju den högsta domstolen och om vi inte tror på dem, så faller hela systemet.

Trimetazidin som upptäcktes i testet – hur kan det förbättra prestationen?

– Jag tror det är väldigt osannolikt att den gör någonting överhuvudtaget, den har visat på försöksdjur att den har en viss effekt på ämnesomsättningen. Den är nästan i samma klass som meldonium som var berömt för några år sedan (bl. a. svenska friidrottaren Abeba Aregawi). Den är lätt att upptäcka i dopningstester och jag tror inte att hon har någon nytta av den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet