Ryska OS-stjärnan får tävla vidare

Uppdaterad
Publicerad

Ryska konståkaren Kamila Valieva, 15, får tävla vidare i OS, meddelar Idrottens skiljedomstol enligt AP. Men OS-guldmedaljören är inte friad från dopningsmisstankarna och IOK vägrar att anordna såväl blomster- som medaljceremoni om den ryska favoriten tar en ny medalj.

Förhöret tog sex timmar. Nu har Cas, idrottens skiljedomstol, kommit med sitt beslut: Ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva, 15, får tävla vidare i OS i Peking trots dopningsmisstankarna, skriver AP.

Valieva kan därmed starta i den individuella tävlingen där hon är storfavorit, men vad som händer med hennes guld från lagtävlingen är ännu inte klart.

OS i Peking 2022

Cas hänvisar bland annat till att Valieva bara är 15 år och att hon inte testat positivt under OS i Peking. Under omständigheterna skulle det skada henne irreparabelt att stoppa henne från att tävla under OS, anser Cas.

Domstolen hänvisar också till att svaret från dopningstestet, som utfördes den 25 december, kommit först nu, då OS redan börjat. Ryskan testade positivt för hjärtmedicinen trimetzadin, men det blev inte färdiganalyserat förrän den 8 februari, dagen efter lagtävlingen. Förseningen ska bland annat ha berott på pandemin.

Cas har inte bedömt huruvida fallet bör få några konsekvenser för det ryska lagguldet, utan hänvisar att den frågan behandlas i andra processer.

Efter Cas beslut har den internationella olympiska kommittén nu bestämt att man inte kommer ordna någon medaljceremoni i den individuella tävlingen om Valieva slutar topp tre.

Den ryska olympiska kommittén har tryckt på att det är viktigt att en ordentlig oberoende utredning görs i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet