Kamila Valieva har hamnat i fokus efter att misstänkt positivt test. Foto: Bildbyrån

Bekräftat: Ryska 15-åringens dopningstest positivt

Uppdaterad
Publicerad

Ett dopningsfall skakar OS i Peking.

Den ryska konståkerskan Kamila Valieva, 15, har lämnat ett positivt resultat på ett dopningstest gjort i december, skriver Reuters.

Supertalangen var med och vann OS-guld i lagtävlingen i måndags.

ITA (internationella testningskomittén) bekräftar att Kamila Valieva lämnade ett dopningstest den 25 december – testresultatet kom tillbaka positivt den 8 februari.

Den ryska 15–åringen ska nu kallas till förhör av den internationella skiljedomstolen Cas för att utreda om hon kan fortsätta tävla i OS i Peking.

OS i Peking 2022

Samtidigt har hennes tillfälliga avstängning hävts av Rysslands antidopningsmyndighet Rusada. Ett beslut som IOK har överklagat.

Det är oklart huruvida det positiva testresultatet påverkar det ryska guldet i lagtävlingen och Valievas framtida tävlande i OS.

Valieva testade positivt för trimetazidin, ett medel som kan hjälpa till att öka uthålligheten och öka effektiviteten i blodflödet. Medlet är det samma som simmaren Sun Yang blev avstängd för när ett provresultat förstördes med en hammare och finns med på Wadas förbjudna lista och används vid hjärtproblem.

KLIPP: Kamila Valieva slog världsrekord i EM-debuten (13 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet