Foto: Bildbyrån

Resultatet dröjde – covid-19 på svenska labbet orsaken

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska konståkerskan Kamila Valieva, 15, lämnade ett positivt resultat på ett dopningstest.

Provet gjordes dock i december och resultatet försenades på grund av covid-19-fall på det svenska laboratoriet som analyserat resultatet, enligt Rusada (Rysslands antidopningskommitté).

Tidigare i dag bekräftade den internationella testningskommittén (ITA) att Kamila Valieva lämnat ett dopningstest den 25 december. Testresultatet visade positivt när det kom tillbaka den 8 februari.

Rusada meddelar att resultatet dröjt på grund av covid-19-fall på det svenska laboratoriet som analyserat provet, skriver Reuters.

Valievas ledarstab är nu under utredning av Rusada då idrottaren själv är minderårig.

”Syftet med den här utredningen är att identifiera alla omständigheter kring ett eventuellt brott mot antidopningsregeln i en 'skyddad persons' intresse”, skriver Rusada.

Konståkerskan testade positivt för trimetazidin, som används vid hjärtproblem. I idrottssyfte kan det öka uthålligheten och öka effektiviteten i blodflödet. Valieva

KLIPP: Kamila Valieva slog världsrekord i EM-debuten (13 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.