Nikolaj Majorov noterades för säsongsbästa i OS-finalen. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Säsongsbästa av Nikolaj Majorov i konståkningens friåkning

Uppdaterad
Publicerad

Nikolaj Majorov var i tårar och överlycklig efter det korta programmet.

Och även efter torsdagens friåkning var han nöjd.

Inte undra på det. Han fick 142,24 poäng – vilket var säsongsbästa.

– Det har gått som en dröm, säger han.

ARKIV: Reportage om svensk konståknings kronprins (20 mars):

För bara några veckor sedan missade svensken EM sedan han testat positivt för covid-19. Trots det fick han en OS-biljett, och noterades för 78,54 poäng i tisdagens kortprogram.

OS i Peking 2022

Det gav honom en 20-plats, och en plats i dagens friåkning.

Ingen kvadrupel

Även där stod han för en fin insats, med bland annat två trippel Axel. Dock hade han ingen kvadrupel i programmet, vilket gjorde att han inte hade någon chans på en av de högre placeringarna.

Och trots att ett par av landningarna inte satt klockrent gav domarna honom 142,24 poäng, vilket var nytt säsongsbästa för honom.

– Det har gått som en dröm! Det var inte 100 procent rent, men jag stod på fötterna genom allt och satte två trippel Axel. Det känns underbart, säger han till Discovery.

”Gått hur bra som helst”

När han var klar med sitt program knöt han näven, hoppade upp i luften och jublade. När domarnas poäng sedan redovisades fick han alltså 142,24 poäng. Adderat med hans 78,54 från kortprogrammet gav det en totalpoäng på 220,78. Det räckte till slut till en 21:a plats.

– Mitt mål var egentliga bara att njuta, så får det gå som det går. Och det har gått hur bra som helst. Jag gjorde mitt mål, och det var först att bara ta mig hit, och sen att gå till finak. Och sen åka så bra jag kunde, och det gjorde jag, säger Majorov.

Chen försvarade ledningen

Majorov är 57:a på världsrankningen.

OS-guldet gick till de senaste årens världsmästare, amerikanen Nathan Chen, som ledde efter kortprogrammet. Han fick totalt 332.6 poäng.

Noterbart var att tvåan, 18-årige Yuma Kagiyama, är den yngste att ta en så pass hög placering i herrarnas konståkning sedan 1960.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet