Nikolaj Majorovs glädjetårar i Peking. Foto: TT

Nikolaj Majorov i glädjetårar efter OS-debuten: ”Obeskrivligt”

Uppdaterad
Publicerad

Först gjorde han OS-debut.

Sedan brast konståkningshoppet Nikolaj Majorov, 21, ut i glädjetårar på isen.

– Det var obeskrivligt, säger svensken, som är klar för torsdagens final, till Discovery+.

För bara några veckor sedan missade svensken EM sedan han testat positivt för covid-19. Trots det stod han på isen i Peking i dag i herrarnas individuella kortprogram.

Svensken bjöd på ett säkert åk och sparade inte på krafterna. Han gick ut som åkare nummer två och noterades för 78,54 – några poäng från säsongsbästat.

OS i Peking 2022

Efteråt brast Majorov ut i tårar i ett fint ögonblick där man verkligen såg vad stunden betydde för honom.

– Det kändes underbart. De första två hoppen gick klockrent, sista var inte perfekt men jag stod på fötterna så jag är otroligt nöjd, säger han till Discovery+ efteråt.

– Jag fick fullt rimliga poäng och jag är hur nöjd som helst.

”Åker för dom där hemma också”

Av totalt 29 åkare tar sig de 24 bästa vidare till finalen, det fria programmet, som avgörs 02.30 på torsdag morgon, svensk tid. Och redan efter nio åkare stod det klart att Majorov knep en av finalplatserna. När alla var färdiga slutade Majorov på 20:e plats.

Majorov – som är 57:a på världsrankingen – säger att det har varit mycket upp och ner den här säsongen innan OS-beskedet kom.

– När jag till slut fick beskedet att jag skulle åka hit, det fyller på med så mycket energi. Att jag kunde prestera som jag gjorde i dag känns så fantastiskt.

– Publik eller inte publik, det spelar inte alltid så stor roll. Jag vet att många sitter hemma framför teven och hejar på och man åker för dom också.

En av favoriterna, amerikanen Vincent Zhou, missade den individuella tävlingen efter att ha testat positivt för covid-19. ”Jag har redan tappat räkningen på hur många gånger jag gråtit i dag”, skriver 21-åringen i ett inlägg på sociala medier.

Zhou var en av åkarna i det amerikanska laget som tog silver tidigare under OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet