Ryska 15-åringen kan frias – svensken vill höja åldersgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska konståkningsstjärnan Kamila Valieva tillåts tävla vidare i OS, trots dopningsmisstankar. Och det är inte säkert att 15-åringen får något straff – på grund av sin ålder.

Svenska konståkaren Nikolaj Majorov vill därför höja åldersgränsen i OS.

– Ska man kalla sig senior i alla mästerskap bör man vara 18 år, tycker jag, säger han till TT.

Valieva testade positivt för en förbjuden hjärtmedicin den 25 december. Först efter att Valieva varit med och tagit OS-guld i lagtävlingen kom provsvaret. Hon stängdes först av, men tävlingsförbudet hävdes. Det fick flera organisationer att överklaga till idrottens skiljedomstol Cas.

På måndagen beslutade Cas att Valieva ska tillåtas tävla vidare i OS. Ett besked som har mötts med kritik från olika håll, bland annat från amerikanska olympiska kommittén.

OS i Peking 2022

Den svenske konståkaren Nikolaj Majorov, som slutade 21:a i herrtävlingen i OS, tycker att det ”blir knasigt” när en 15-åring hamnar i sådana här problem. Han anser att åldern för att delta på OS bör höjas från 15 år.

– Ska man kalla sig senior i alla mästerskap bör man vara 18 år, tycker jag.

TT: Hur mycket skadar det här sporten?

– Jag kan bara säga att det ställer frågetecken. Skulle någon person fastna för dopning och man hittar en substans och den personen ändå får tävla, är det verkligen fair play då? undrar han.

Rysslands antidopningsorganisation Rusada är ansvarig för att utreda om 15-åringen är skyldig till en dopningsförseelse. Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Antidoping Sverige, tycker att de i Valievas omgivning ska stå till svars för händelsen snarare än 15-åringen själv.

– I just det här fallet känner vi inte till detaljerna, men vi kan tänka oss att hon inte har haft någon kunskap om vad det gällt, utan det är egentligen några andra som legat bakom det hela. Det är de som ska stå till svars mer än hon som person, säger Åke Andrén-Sandberg till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet