Kamila Valieva Foto: Bildbyrån

Kamila Valieva skyller dopningstest på sin farfar

Uppdaterad
Publicerad

Ett dopningstest som Kamila Valieva gjorde innan OS var positivt.

Nu avslöjas hur hennes försvar har sett ut.

Det visar sig att hon skyller på sin farfars medicin.

15-åriga Kamila Valievas positiva dopningstest har varit en av Peking-OS mest uppmärksammade historier.

OS-guldmedaljören från lagtävlingen, som testats positivt för den förbjudna hjärtmedicinen trimetzadin, är inte friad från dopningsmisstankarna och IOK vägrar att anordna såväl blomster- som medaljceremoni om den ryska favoriten tar en ny medalj i den individuella tävlingen.

OS i Peking 2022

”Provsvaret blev kontaminerat”

Nu berättar Denis Oswald, som ingår i IOK:s disciplinkommitté, att hon enligt försvaret testat positivt på grund av den medicin som hennes farfar (eller morfar, vilket av dem det är framgår inte i utländska medier) tar.

– En del av hennes försvar är att provsvaret blivit kontaminerat, vilket beror på en produkt som hennes farfar tog, säger Oswald, enligt nyhetsbyrån AP.

Oswald, som länge jobbat som idrottsjurist och bland annat utredde dopningsskandalerna i samband med Sotji-OS, berättar vidare att Valievas advokater presenterat ”flera saker som bidrog till tvivel kring hennes skuld”.

KLIPP: Svenska dopningsexperten: ”Andra som ligger bakom”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet