Kamila Valieva. Foto: TT/Bildbyrån

Kamila Valieva i ledning efter uppvisningen – brast ut i tårar

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska supertalangen Kamila Valieva har haft ett par minst sagt röriga dagar i Peking.

När den dopningsmisstänkta 15-åringen väl kom till start stod hon för en jätteinsats.

Efteråt bröt hon ihop.

Uppståndelsen har varit stor kring den ryska 15-åringen Kamila Valieva sedan hon testades positivt för dopning förra veckan.

Detta till trots kom konståkaren till start när det korta programmet inleddes under tisdagen. Hon genomförde i princip programmet felfritt och bröt direkt efteråt ut i gråt. Valieva belönades med 82,16 poäng och är därmed i ledning inför friåkningen.

OS i Peking 2022

Ryskan har testats positivt för den förbjudna hjärtmedicinen trimetzadin och är inte friad från dopningsmisstankarna, men har fått okej att tävla tills vidare. Hon kan senare fällas för dopning och få sitt OS-resultat struket.

IOK vägrar dessutom att anordna såväl blomster- som medaljceremoni om den ryska favoriten tar en ny medalj i den individuella tävlingen.

Efter kortprogrammet var flera konkurrenter kritiska.

– Uppenbarligen är det inga rättvisa tävlingsvillkor, och i varje sport bör det vara rättvist, men vi får inte den möjligheten här, säger brittiskan Natasha McKay.

Svenskan Josefin Taljegård lyckades inte ta sig vidare till torsdagens friåkning utan slutade på en 26:e plats. De 25 bästa gick vidare till friåkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet