Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska konståkningsettan Josefin Taljegård tycker att det är bra att det blev en fällande dom i fallet Valieva. Foto: Bildbyrån

Svenska stjärnan om Valievas avstängning: ”Bra att processen varit noggrann och lett till en fällande dom”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska konståkerskan Kamila Valieva stängdes nyligen av i fyra år efter att ha brutit mot antidopningsregler.

Domen gäller retroaktivt och hon är fri att tävla i december 2025.

– Så himla lång avstängning blir det inte, hon fortsätter att tävla inom landet och inga andra ryska åkare får tävla internationellt nu heller, säger Josefin Taljegård, Sveriges bästa konståkerska, till SVT Sport.

Ryska Kamila Valieva var 15 år när hon åkte fast i dopingkontroll 2021, på hemmaplan vid ryska mästerskapen. Trots det tävlade hon i OS 2022 och först 29 januari 2024 stängdes hon av, efter att den internationella antidopningsbyrån Wada överklagat den ryska antidopningsbyråns beslut att fria Valieva.

– Man kan vara irriterad över att det tar lång tid, men samtidigt så har väl processen varit noggrann och lett till en fällande dom, och det är ju bra, säger Josefin Taljegård,

I januari 2023 bestämde sig ryska antidopningsbyrån Rusada att endast diskvalificera Valieva från tävlingen där hon åkte fast 2021, med hänvisning till att hon då bara var 15 år och därför inte bar ansvar för att ha brutit mot antidopningsreglerna.

– Alltså hon tävlar i senior dam. Då får man följa reglerna för senior dam. Sedan är det bra att konståkningen håller på att höja åldern så att det inte blir så att de är för unga och inte kan ta ansvar för sina beslut, säger Josefin Taljegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.