Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nikolaj Majorov om domen mot Kamila Valieva: ”De fyra åren borde ha börjat från och med nu” Foto: Bildbyrån

Nikolaj Majorov efter stjärnan Kamila Valievas avstängning: ”Långdragen och tyst process”

Uppdaterad
Publicerad

Kamila Valieva stängs av fyra år – efter att ha testat positivt i slutet av 2021.

En process som tagit alldeles för lång tid, enligt svenske konståkningsstjärnan Nikolaj Majorov.

– Hela dopingskandalen har varit långdragen och det har varit väldigt tyst kring den, säger han till SVT Sport.

Under gårdagen föll domen från idrottens skiljedomstol, Cas: 17-åriga konståkningsstjärnan Kamila Valieva stängs av fyra år.

Dopingöverträdelsen skedde redan december 2021 när en otillåten substans hittades i samband med ryska mästerskapen. Valieva fick trots det tävla vidare och vann bland annat EM-guld och ett OS-guld med Ryssland i lagtävlingen under OS 2022.

– Hela dopingskandalen har varit så långdragen och det har varit väldigt tyst, man har inte fått följa med här och där så det har varit väldigt svårt. I slutändan tror jag att de (Cas, reds.anm) enligt reglerna har gjort helt rätt, säger svenske konståkningsstjärnan Nikolaj Majorov.

”De fyra åren borde ha börjat nu”

Valieva stängs nu av med retroaktiv start från och med testtillfället i december 2021.

– De fyra åren borde ha börjat från och med nu. Hon har fortsatt vistats och hon har tävlat de senaste två åren och levt som vanligt. Fyra år är rimligt men själva tiden på hela processen har gått allt för långt, säger Majorov.

Experten: ”Det är för lång tid”

Lotta Falkenbäck, tidigare konståkningsexpert i SVT, delar den bilden:

– Det är tråkigt att det har dragit ut så mycket på tiden som det har gjort. Jag skulle gärna vilja veta varför det tar så lång tid. Att det har gått så många turer, det förvånar mig. Det är för lång tid. Det är tufft för den aktive – även om han eller hon har dopat sig, det är tuffa år, säger hon.

Hur ser du på att hon sedan fick delta i OS 2022 där Ryssland också vann lag-guld?

– Det är också märkligt. Det blir ju så tokigt. Det är så många fler än Kamila själv som när involverade i detta. Så det är också märkligt att hon fick ställa upp nu när man hade sett de här positiva testerna innan OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.