Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ryska konståkerskan Kamila Valieva har stängts av i fyra år på grund av dopningsbrott. Hon vann OS-guld i Peking 2022. Foto: Yuri Kochetkov

Kamila Valieva stängs av fyra år för dopningsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga konståkningsstjärnan Kamila Valieva stängs av i fyra år av idrottens skiljedomstol Cas.

Det efter att ha brutit mot anti-dopningsregler.

Avstängningen är retroaktiv och gäller till och med 25 december 2025.

Det var under ett test i december 2021 som det hittades en otillåten substans i Valieva i samband med ryska mästerskapen.

Valieva var trots händelsen med i OS 2022 där hon tillsammans med det ryska laget vann en guldmedalj.

Hon friades till en början av den ryska antidopningsbyrån, men den internationella antidopningsbyrån Wada överklagade då till Cas.

Cas skriver i sin dom att Valieva behövde bevisa att hon inte tagit substanserna med flit, något som de bedömde att hon inte kunde göra.

Valievas läger har tidigare hävdat att det inte var hennes fel, och skyllt på hennes farfar.

– En del av hennes försvar är att provsvaret blivit kontaminerat, vilket beror på en produkt som hennes farfar tog, sade Denis Oswald, som ingår i IOK:s disciplinkommitté, för två år sedan enligt nyhetsbyrån AP.

Domen börjar retroaktivt att gälla från och med 25 december 2021 och fyra år framåt. Hon blir även diskvalificerad från alla tävlingar hon deltagit i efter 25 december 2021, vilket inkluderar OS 2022 där hon var med och tog ett guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.