• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Nikolaj Majorov problemen med ryggen och en depression som förändrade hans liv. Foto: TT

Nikolaj Majorov: ”Jag har gått igenom ett helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av ryggskador, smärta och mörka tankar tog Nikolaj Majorovs liv som konståkare en ny vändning. Han bytte disciplin, från singelåkare till isdans. Den karriären går nu spikrakt uppåt.

– Jag saknar inte alls att hoppa. Det finns inget som lockar med det, säger konståkningsstjärnan till SVT Sport.

För fyra år sedan var Nikolaj Majorov på väg mot toppen av sin karriär, men började ifrågasätta tillvaron. Och när det som skulle bli hans första VM blev inställt på grund av pandemin 2020 bröt han ihop.

Depressionen blev ännu djupare när skadorna i ryggen fortsatte att återkomma.

– Jag kommer ihåg att jag skulle göra en trippelaxel, men minns bara att jag låg på isen i en grotesk smärta. Det gjorde så ont att benen bara vek sig. Diskarna hade rykt, säger han.

”Disken var helt svart”

Trots smärtan fortsatte Majorov att träna och tävla. Han lyckades med sitt stora mål, att nå OS i Peking 2022. Men då kom nästa skadesmäll och han tvingades pausa säsongen.

– Jag såg ju röntgenbilderna. Där ser man att ena disken var helt svart. Den hade liksom torkat, dött ut.

Han började fundera på allvar om det verkligen var värt det. Han refererar till vidriga hjärnspöken, där han inte längre visste vad som var rätt eller fel.

– Det var ett rent helvete. Jag grävde ner mig väldigt djupt. Jag var så långt nere att min pappa var tvungen att rulla av mig från soffan.

Tvingades välja: Avsluta karriären eller satsa på annat

Sista gången han hoppade var på SM i december 2022. I april 2023 kom pressmeddelandet, som avslöjade att 23-åriga Nikolaj Majorov slutar som singelåkare för att satsa på isdans.

Därmed fick han en ny skjuts i karriären. Succén med den norska partnern Milla Ruud Reitan var omedelbar.

– Vi har väldigt bra kemi, det klickade nästan för bra ihop. En perfekt match, säger Nikolaj Majorov.

Paret tog plats i svenska landslaget direkt och i januari 2024 gör de EM-debut. Efter det väntar VM i Kanada i mars.

Nikolaj Majorov fick en ny chans som konståkare. Efter svåra ryggsmärtor bytte disciplin. Nu gör han succé i isdans tillsammans partnern Milla Ruud Reitan. Foto: Cecilia Ingman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.