Mikaela Shiffrin tar med sig minst en guldmedalj hem från Cortina. Foto: TT

Shiffrin tog sjätte VM-guldet i karriären

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin har tagit sitt sjätte VM-guld i karriären.

Amerikanskan var överlägsen i kombinationen och vann med 86 hundradelar före tvåan.

– En ganska skön känsla, helt klart. Det var en underbar dag i backen, en perfekt dag, säger hon till SVT Sport.

I vanliga fall brukar ledaren efter super-G åket gå ut sist i slalomen i kombinationen. Men på måndagens VM-tävling i Cortina var det i stället tvärtom och hemmahoppet och fartspecialisten Federica Brignone fick gå ut först i slalomen.

Något som inte verkade vara till hennes fördel och italienskan körde ur. I stället blev det en favoritseger när 25-åriga Mikaela Shiffrin glänste.

Hon passerar därmed landsmannen Ted Ligerty och är den alpina åkare som vunnit flest VM-guld för USA.

– Vi tittar mycket på statistik och rekord. Men i dag handlade det inte om det, i dag handlade det bara om att åka lite super-G och att åka lite slalom.

Vad drömmer du om framåt i din karriär?

– Det är en bra fråga. Det känns alltid fantastiskt att åka bra. Det känns ännu mer fantastiskt att hamna på pallen eller att vinna. Det är samma motivation som jag alltid har haft, säger Shiffrin till SVT Sport.

Konkurrenterna långt efter

Amerikanskan gick ut som trea och tog överlägset över ledningen och kopplade ett järngrepp om guldet. Michelle Gisin, Schweiz och Petra Vlhova, Slovakien var största hoten mot Shiffrin.

Men Vlhova körde in som tvåa, 86 hundradelar efter och tog silvret. Gisin tog bronset, 89 hundradelar efter Shiffrin. Sista hotet mot Shiffrin var Wendy Holdener, Schweiz, som vunnit de två senaste VM-gulden i kombination. Men hon körde ut efter bara tre portar i slalomen.

Alphand körde ut

Resterande åkare skulle inte ha en chans att utmana om medaljerna och Shiffrin kunde bärga sitt sjätte VM-guld i karriären och totalt hennes nionde VM-medalj.

– Det är inte oväntat, många hade henne som favorit, säger SVT:s expert Tobias Hellman.

Enda svenska deltagaren, Estelle Alphand, hade ingen bra dag och körde ut i slalomen.

Fakta: Mikaela Shiffrin

Född: 13 mars 1995 i Vail, Colorado, USA (25 år).

Klubb: Ski and snowboard club Vail.

Världscupdebut: 11 mars 2011 i Spindleruv Mlyn, Tjeckien (storslalom).

Främsta meriter: OS-guld i slalom 2014 och storslalom 2018, OS-silver i kombination 2018, VM-guld i super-G 2019, VM-guld i slalom 2013, 2015, 2017 och 2019, VM-guld i kombination 2021, VM-silver i storslalom 2017, VM-brons i storslalom 2019, VM-brons i super-G 2021.

68 segrar i världscupen – 49 i slalom (inklusive parallelltävlingar), 12 i storslalom, 4 i super-G, 2 i störtlopp, 1 i kombination.

Seger i totala världscupen 2017, 2018 och 2019. Seger i slalomcupen sex gånger hittills (2013, 2014, 2015, 2017, 2018 och 2019). Seger i storslalomcupen och super-G-cupen 2019. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.