Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marta Bassino vann onsdagens tävling i super-G. Foto: Bildbyrån

Bassinos första super-G-vinst slutade med VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin körde ur i kombinationen i måndags. Och i dag var det dags för revansch i damernas super-G. Då fick hon se sig besegrad av Marta Bassino efter en grym start i säsongens tredje tävling.

– Federicas insats inspirerade mig mycket, säger Bassino till AP efter Italiens andra raka inledande damguld vid VM i Courchevel-Meribel.

I måndags vann Federica Brignoni kombinationen. Bassinos vinst var en skräll av det större formatet. Hon hade aldrig tidigare vunnit i super-G i världscupen.

Den amerikanska superstjärnan Shiffrin missade medalj i OS i fjol, men har i vinter vunnit en super-G-tävling. I måndagens kombinationstävling körde Mikaela Shiffrin ur och tappade guldet tre portar före mål.

Och under onsdagen räckte hon inte till – efter att ha tappat guldet i den avslutande branten.

Marta Bassino imponerande och vann på 1.28.06 – elva hundradelar snabbare än tvåan Shiffrin. Italienskan avslutade sitt åk på bästa sätt. Var 26-21-6 vid de tre mellantiderna. Efter de första mellantiderna var det ingenting som tydde på ett VM-guld.

– Jag saknar ord. Det var min första vinst i ett super-G och det kom här vid världsmästerskapen. Det är svårt att förstå, säger Bassino.

Shiffrin glad över silvret

Amerikanskan fick därmed se sig besegrad ännu en gång. Shiffrin var ute efter sitt sjunde VM-guld, och har tidigare tagit guld 2019 och brons 2021 i disciplinen.

– Jag är så glad för mitt lopp och det var känslosamt. Jag trodde inte att jag skulle kunna ta en medalj i super-G med så många andra snabba och starka kvinnor till start. Det var ett ögonblick jag trodde att jag förlorat allt men jag kunde pressa på ända till slutet, säger Shiffrin.

Norskan tog brons

Norskan Kajsa Vickhoff och österrikiskan Cornelia Hütter kom båda på tredjeplats och delade på bronset.

VM i alpint avgörs 6–19 februari i Meribel (damer) och Courchevel (herrar) i Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.