Alexander Köll flög handlöst i backen.

Svensk krasch i störtloppet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska farthoppet Alexander Köll kraschade svårt vid störtloppet i Kitzbühel.
Han fördes till sjukhus med helikopter, men en första undersökning visar att 28-åringen klarat sig undan större frakturer.
– Det är glädjande besked, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter till SVT Sport.

Alexander Köll gick mot vad som kunde ha blivit hans bästa åk i världscupen.

Men svensken fick ett felskär och kraschade över ett krön, flög flera meter och gled därefter en lång sträcka i backen innan säkerhetsnätet stannade upp honom.

Tävlingen avbröts tillfälligt medan den olycksdrabbade Köll fick hjälp av sjukvård på plats. Han fraktades några minuter senare iväg i helikopter till sjukhus.

– Aj, aj, aj. Hoppas att det där gick bra, utbrast SVT:s kommentator Johan Ejeborg i samband med kraschen.

På sjukhus över natten

Alpinchefen Tommy Eliasson Winter är på plats i Kitzbühel, men befann sig en bit bort.

– När man står utanför staketet är man långt ifrån situationen. Man ser inte och man hör inte vad som händer. Men vad jag har förstått har Alexander varit vid medvetande hela tiden, säger han till SVT Sport.

Eliasson Winter beskriver kraschen som att ”landa på asfalt i 120 kilometer i timmen”.

Efter en första undersökning av Köll står det klart att han inte brutit någonting. Han kan ha drabbats av en blödning och kommer ligga kvar på sjukhus över natten.

– Han flögs till Innsbruck där han undersöktes en första gång. Han kommer att bli kvar över natten och undersökas en gång till, men han har inga större frakturer och det är ett glädjande besked, säger alpinchefen.

– Det viktiga för mig är att vi har fått verifierat att han inte har några större frakturer. Det är det man är orolig för när man ser honom landa, fortsätter han.

Frågetecken inför VM i Åre

Italienaren Dominik Paris vann tävlingen, 20 hundradelar före tvåan Beat Feuz från Schweiz.

Både Alexander Köll och Felix Monsén, som bröt lillfingret tidigare i veckan, är nu frågetecken inför VM i Åre som inleds om en och en halv vecka.

– Vi har förhoppningar om att de kan starta båda två, med tanke på de besked som vi har fått i dag, men det är svårt att svara på. Felix är gipsad just nu, men ska ta av gipset nu till veckan och kommer att testa lite skidor hemma i Åre, säger Tommy Eliasson Winter till SVT Sport.

– Vad gäller Alexander är det väldigt svårt att säga. Det beror helt på hur han känner sig, men det kommer att ta några dagar innan han är en människa igen rent rörlighetsmässigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer