SVT-experten Tobias Hellman tror Alexis Pinturault vinner den totala världscupen. Foto: Bildbyrån

SVT-experten: Han vinner världscupen

Publicerad

Kampen om den totala världscupen på herrsidan har fått nytt liv igen. Medan Mikaela Shiffrin fortsätter vara ohotad drottning i damernas totalcup är herrcupen en helt annan historia.
– Får Pinturault vara skadefri är han min vinnare, säger SVT expert Tobias Hellman.

När suveränen Marcel Hirscher tackade för sig efter åtta raka totalsegrar blev världscupen plötsligt ett öppet spelfält. Kandidaterna spänner musklerna och bjuder på ett drama som med största sannolikhet får ett sent avgörande.

Titta bara på totalställningen nedan. Trion Pinturault, Aamodt Kilde och Kristoffersen är alla inom fyra (!) poäng. Paris ”sladdar” på fjärdeplatsen, 21 poäng bakom topptrion.

– Hirscher skapade magi på skidorna men samtidigt dödade han all spänning när det gällde totalcupen. I vinter slår det gnistor om titelkampen. Jag gillar verkligen den nya ”agendan” i världscupen, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

”Min vinnare”

Då det inte är någon mästerskapsvinter blir förstås kampen om totalcupen ännu hetare. 

Tabellettan Alexis Pinturault visade med eftertryck vilken betydelse cupen har när han halvskadad kom till Bormio och lyckades köra hem segern i den alpina kombinationen.

Det hade fransmannen knappast gjort med Hirscher med i matchen under en OS eller VM-säsong.

Just kombinationen var ju på väg ut ut världscupprogrammet men togs till nåder. Med poängracet som pågår kan faktiskt kombitävlingarna i Wengen och Hinterstoder bli avgörande för utgången av cupen, tror Hellman.

– Får Pinturault vara skadefri är han min vinnare. Han är den mest komplette av utmanarna.

Första storslalom-åket i Adelboden börjar 10.30 på SVT1.

Hellman om de fyra huvudkandidaterna

Visa

Alexis Pinturault Frankrike

– En av få vinnare i slalomdisciplinen som inte backar för ett tufft störtlopp. Vunnit i slalom och kombination i vinter. Min vinnare om inte skadorna blir värre och han tvingas till vila.

Henrik Kristoffersen Norge

– Tekniker som skuggat Hirscher sen han slog igenom i världscupen. Den bleka insatsen i Zagrebs slalom (19:e) höjde mångas ögonbryn. Ingen självklar arvtagare till totalcupen. Hans måste leverera på topp i sina två paradgrenar.

Dominik Paris Italien

– Efter Svindals farväl i Åre är Paris världscupens största fartprofil. Knäckte allt motstånd med brutal åkning i Bormios störtlopp två gånger om. Kan ibland köra bort sig.

Aleksander Aamodt Kilde Norge

–Hög kapacitet men ojämn. Klart bäste norrman i fartgrenarna och allround. Om hans fina formkurva fortsätter får han vittring och blir farlig.

Alpina världscupen efter 16 tävlingar:

1. Alexis Pinturault FRA 475 p
2. Aleksander Aamodt Kilde NOR 474 ^
3. Henrik Kristoffersen NOR 471
4. Dominik Paris ITA 454
5. Matthias Mayer AUT 362
6. Beat Feuz SUI 361
7. Vincent Kriechmayr AUT 360

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer