Foto: Bildbyrån

Krismöte med åkare innan alpinchefen Eliasson Winters avgång

Uppdaterad
Publicerad

Tommy Eliasson Winter slutar som alpin chef efter sju år på posten. Enligt uppgifter till SVT Sport ska åkarna haft ett krismöte där missnöje gentemot ledningen har vädrats.

– Förtroendet var förbrukat, säger en av åkarna som var med på mötet till SVT Sport.

Tommy Eliasson Winter tillträdde som ny alpin chef för Svenska skidförbundet sommaren 2015. I dag kliver han av sin post.

– Det bygger på passion, att man har ett driv som jag inte har längre. När jag kom hem från OS och tog tag i jobbet kände jag att jag inte hade drivet, säger han till SVT Sport.

Är det ditt eget beslut?

– Ja, jag har jobbat inom skidförbundet i 12 år.

”Folk är rädda att säga vad de tycker”

SVT Sport kan nu avslöja att det finns ett missnöje bland åkarna gentemot ledningen och att det har hållits ett möte som åkarna själva kallat till. På mötet ska flera av toppåkarna samt förbundsdirektören Ola Strömberg medverkat.

Missnöjet ska bland annat handla om bristande ledarskap och dålig kommunikation. Men också om en miljö som fått åkare att må dåligt – och i flera fall till och med slutat.

– Förtroendet var förbrukat, säger en åkare.

– Det finns en stark tystnadskultur som vi anser att ledningen skapat. Folk är rädda att säga vad de tycker, fortsätter hen.

Eliasson Winter själv känner inte igen uppgifterna om ett utbrett missnöje bland åkare.

– Det är väldigt tråkigt att höra, jag känner inte till det och jag känner inte till krismötet. Jag har inte så mycket med åkarna att göra, men det är väldigt tråkigt att höra. Min ambition är att åkarna ska ha det så bra som möjligt, så det blir man ledsen av att höra såklart, säger han.

”Inget samband överhuvudtaget”

Förbundsdirektör Ola Strömberg vill inte bekräfta att mötet skulle ha något samband med att Eliasson Winter nu slutat.

– Det har inget samband överhuvudtaget. Vi gör alltid en utvärdering efter säsongen, det är inget speciellt möte alls, alla idrotter inom förbundet gör så, säger han till SVT Sport.

Nu går Karin Stolt Halvarsson in som tillförordnad alpin chef och samtidigt inleds en rekryteringsprocess.

KLIPP: Se det galna skidflygningsåket i Alperna (29 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.