Swenn-Larsson diskad – förlorar pallplats

Uppdaterad
Publicerad

Anna Swenn-Larsson såg ut att ta sin andra pallplats i karriären i Flachaus slalom. Men efter åket diskades svenskan.
– Det kom lite som en chock, säger Swenn-Larsson till SVT Sport.

Anna Swenn-Larsson var tårögd och sprudlande glad efter det andra åket i österrikiska Flachau, då hon slutat trea bakom Petra Vlhova som lyckades ta sig förbi Mikaela Shiffrin och besegra den amerikanska suveränen.

Men glädjen blev kortvarig för svenskan. Det internationella skidförbundet Fis meddelade kort därefter att Swenn-Larsson diskats på grund av en grensling.

-  Det kom lite som en chock. Det var surt. Jag kände ingenting men det syntes ju ganska tydligt att det var en grensling, säger Swenn-Larsson till SVT Sport.

– Men sådan är sporten. Det är supertråkigt att inte stå på pallen, men det är som det är.

Vad händer nu?

– Jag åker till Carezza och tränar i morgon. Det är bara blicka mot nästa.

Grenslingen gick inte att upptäcka i tv-sändningen, då produktionen bytte kameravinkel precis när det inträffade.

I och med diskningen gick Swenn-Larsson även miste om prispengar på 19 363 euro, drygt 197 000 svenska kronor, svenskan riskerar även böter för att ha fortsatt åka trots grensling.

Sviter bröts för Hansdotter och Shiffrin

Flachaus slalom har varit en favorittävling för Frida Hansdotter. Svenskan hade inför kvällens tävling sju raka pallplatser i backen, varav två segrar. Men svenskan slutade femma.

I och med andraplatsen för Shiffrin bröts även en svit för henne, nämligen hennes imponerande segersvit i slalom.

23-åringen hade inför tävlingen sju raka VC-segrar, varav fem den här säsongen. Om hon vunnit i kväll hade hon tangerat Vreni Schneiders (1989) och Janica Kostelics (2001) rekord i antal raka slalomsegrar.

Sex svenskor topp 30

Ny trea blev i stället hemmaåkaren Katharina Liensberger.

Bakom Swenn-Larsson och Hansdotter slåss övriga svenskor om de kvarvarande två platserna till VM-slalomen i Åre. Ylva Stålnacke slutade på en 17:e plats, Charlotta Säfvenberg 21:a, Emelie Wikström 22:a medan Sara Hector och Magdalena Fjällström slutade 25:a respektive 26:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer