Swenn-Larssons succé – pallplats i sista tävlingen före VM

Uppdaterad
Publicerad

I slalomgenrepet inför VM i Åre stod Anna Swenn Larsson för ett riktigt formbesked. Svenskan slutade tvåa och tog därmed sin första pallplats för säsongen.

– Jag är sjukt glad och stolt, säger hon till SVT Sport.

Anna Swenn Larsson, som låg på en tredje plats efter det första åket, kunde avancera en placering sedan tvåan Petra Vhlova inte fick till något bra åk. Andraplatsen blir 27-åringens första pallplats för säsongen och hennes bästa världscupresultat någonsin, tidigare har hon placerat sig på en tredjeplats (år 2014 i Åre).

– Jag vågar inte ens tro det riktigt, men det känns helt fantastiskt, säger hon och fortsätter:

– Jag kommer inte ihåg så mycket från mitt andra åk men jag försökte bara ligga på och köra. Man har jobbat så himla hårt så det känns kul att få ställa sig där i dag.

Svenskan slutade 77 hundradelar efter Mikaela Shiffrin.

Ohotad seger för Shiffrin

Värmen och den mjuka snön var något som det pratades om mycket både inför, och under, tävlingen men någon som knappt såg ut att påverkas av de dåliga förutsättningarna var Mikaela Shiffrin.

Amerikanskan, som hade en överlägsen ledning efter det första åket, följde upp genom att åka snabbt även i det andra och förstaplatsen var aldrig hotad för slalomdrottningen. Segern i slovenska Maribor innebar att hon för sjätte gången den här säsongen fick kliva högst upp på slalompallen.

”Hon är så värd det”

Det blev även ett lyckat genrep för Frida Hansdotter som slutade på en fjärdeplats, bakom schweiziskan Wendy Holdener.

– Superkul för Anna med tanke på grenslingen i Flachau, hon är verkligen så värd det. För min egen del, fyra på det här underlaget och den här backen det är ganska bra för mig, säger Hansdotter till SVT Sport.

I morgon, söndag, tar den alpina damchefen Lars Melin ut Sveriges VM-trupp. Dagens världscupslalom i Maribor var därför den sista chansen för de svenska slalomåkarna att bevisa att de förtjänar en plats till VM på hemmaplan.

Experten Pernilla Wiberg tror på Swenn-Larsson i hemma-VM. Och att hennes framfart kan pressa Hansdotter att höja sig.

– Jag tror hon kommer att ta medalj i Åre. Och att ha Anna i bakhasorna tror jag inspirerar Frida att förbättra sig ännu litegrann, säger Wiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.