Tyske alpinisten Stefan Luitz tog hjälp av syrgas för att återhämta sig i samband med segern han tog i storslalomtävlingen i Beaver Creek den 2 december.

Tyska skidförbundets vädjan till Fis: Ge oss mer tid i fallet Stefan Luitz

Publicerad

Internationella skidförbundet Fis har förlängt Stefan Luitz och tyska skidförbundets tid för överklagan med två dagar. Senast fredag måste Stefan Luitz ta ett beslut om han vill överklaga FIS beslut om att frånta honom världscupsegern i storslalom i Beaver Creek.

Det tyska skidförbundet (DSV) äskade för ett par dagar sedan om mer tid hos Fis, internationella skidförbundet, för att bemöta de argument som Fis har för att bestraffa Stefan Luitz, och frånta honom segern. Den tyska alpinisten ses på bilder inför andra åket i storslaslom i världscuptävlingen i Beaver Creek i början av december inhalera syre genom en syrgasmask.

Den 14:e december kom beskedet att Fis vill diskvalificera Luitz, och ta i från honom segern. Det efter att ärendet skickats till Wada för vidare granskning. I övrigt vill Fis inte straffa Luitz, men menar att han ska bli av med världscuppoängen, och segersumman på 45 000 dollar.

Ansökan har beviljats

Fis har beviljat ansökan om tidsfristen, med ytterligare två dagar. Det bekräftar det tyska skidförbundet.

Då Luitz hade fem tävlingar på sju dagar innan julhelgen har vädjan om mer tid beaktas. Fis tar hänsyn till en intensiv tävlingsperiod då Luitz inte haft tid att sätta sig in i ärendet.

En eventuell överklagan skulle ha varit inne senast två veckor efter Fis beslut den 14:e december. Nu förlängs den tiden med två dagar.

Första världscupsegern – i comebacken

Luitz tog i tävlingen i Nordamerika sin första världscupseger, och det i sin comeback efter en allvarlig knäskada. Han sa till ORF (österrikisk statlig TV) att han inte varit medveten om att han begått något regelvidrigt.

– Det enda jag kan säga är att våra läkare är insatta och kunniga. Vi var därför säkra på att vi inte bröt mot några regler. Ingen i laget känner till att FIS inte skulle tillåta detta.

Om tyska skidförbundet och Stefan Luitz överklagar går ärendet vidare till idrottens skiljedomstol, Cas. Diskvalificeras tysken går världscupsegern i Beaver Creek till Marcel Hirscher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer