Lucas Braathen firade efter segern i Sölden. Foto: Bildbyrån

Ung norrman tog första segern

Uppdaterad
Publicerad

De flesta norska förhoppningarna var riktade mot Henrik Kristoffersen inför andra åket i Söldens storslalompremiär. Men det blev en annan norrman, Lucas Braathen, som skrällartat vann – trots en stor miss. Det var första gången som 20-åringen var på pallen.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Braathen till SVT Sport.

– Så där ja! ropade norrmannen när han passerade mållinjen. När segern var klar blev det ett vilt norskt firande i målfållan. Supertalangen Lucas Braathen nådde milstolpen med första segern i världscupen.

– Allt möjligt går igenom mitt huvud just nu. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Braathen till SVT Sport.

Corona och idrott

Det var en åkning som imponerade, trots att han hade en miss i utgången till flacken som kostade en halvsekund.

– Det var väldigt oturligt men vilken attack han hade, säger SVT Sports expert Tobias Hellman om den unge norrmannen.

Kristoffersen tappade i andra åket

20-årige Braathen, som varit fyra som bäst i världscupen, var femma efter det första åket. Efteråt sa landsmannen Leif Kristian Haugen att Braathen i och med segern måste vara förste brassen att vinna i världscupen (Braathens mamma är från Brasilien, hans pappa från Norge).

– Haha, ja jag måste kolla upp om det stämmer men jag antar det. Jag tycker det är lite kul, så en ”shoutout” till Brasilien. Jag har mycket Brasilien ”i mig” – jag får tacka mamma för det.

Andra- och tredjeplatsen knepts av schweizarna Marco Odermatt och Gino Caviezel.

Kristoffersen var trea efter första åket och slutade delad femma efter att ha kommit för långt ut i flera svängar.

– Ingen favoritbacke för mig. Det är speciellt. Men det är så det är och det är det bästa resultatet för mig i Sölden. Jag är glad att det är två månader till nästa race.

Den enda svensken till start, Kristoffer Jakobsen, körde ur efter andra mellantiden i första åket. Han var då på 47:e plats, 2,23 efter täten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet