Foto: Bildbyrån

Fortsatt schweizisk dominans i Cortina

Uppdaterad
Publicerad

Alpina VM tillhör så här långt de schweiziska damerna.

Lara Gut-Behrami tog i torsdags karriärens första VM-guld. Efter dagens störtlopp heter den nykorade världsmästaren Corinne Suter.

– En stor dröm slog in i dag, säger hon till SVT Sport.

Lara Gut-Behrami fick äntligen stå högst på pallen efter torsdagens super-G. Efter sex mästerskapsmedaljer av mindre ädle valör blev den sjunde guldfärgad. Därmed lade hon över favoritskapet på sig själv inför lördagens störtlopp.

Världscupens formstarkaste fartåkare hotades på förhand närmast av landslagskollegan Corinne Suter, silvermedaljör i torsdags. Men när Gut-Behrami skulle utmana Suters ledning kom hon aldrig upp i samma fart. I mål som trea, och det stod klart rätt tidigt att pallen med tyskan Kira Weidle mellan schweiziskorna inte skulle gå att rubba.

Först sedan 1989

26-åriga Corinne Suters första mästerskapsguld på seniornivå och det en första schweiziska VM-guldet i störtlopp på damsidan sedan 1989 då Maria Walliser var bäst i världen.

– Det är otroligt. Äntligen har jag en guldmedalj. Det var superkul att åka i idag och jag hade en bra känsla redan i morse. En stor dröm slog in i dag.

Skrälltvåa – ”Inte jätteöverraskande”

För tyskan som börjat göra sig ett namn i världscupen var silvret karriärens första VM-medalj.

– Inte jätteöverrraskande men fortfarande svårt att ta in. Jag hade en bra känsla och åkte bra. Guldet är alltid mitt störta mål, men att ta en medalj är en barndomsdröm. Corinne var snabbare i dag men det kommer fler VM, säger Kira Weidle.

Svenskan långt efter

Lin Ivarson, 25, var det enda svenska inslaget för dagen. Hon fick lite mästerskapsrutin att ta med sig hem men inte så mycket mer. 

Svenskan fick ingen bra start och tappade en hel sekund redan i början av backen. Efter det var det svårt att få upp farten och svenskan slog ut med armarna efter målgång. En 29:e plats av 31 startande med 3,43 till toppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.