Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån

Devon Allen – amerikanske stjärnan som briljerar i två sporter

Uppdaterad
Publicerad

Devon Allen är den amerikanska idrottaren som jonglerar två sporter samtidigt.

Och varken den ena eller den andra är på någon amatörnivå. Allen är den tredje snabbaste häcklöparen på 110 meter genom tiderna – samtidigt är han en del av NFL-finalisten Philadelphia Eagles trupp. 

Många drömmer om att bli en stjärna i en sport, de flesta lyckas inte. Och så finns det idrottare som Devon Allen.

Den 28-årige amerikanen tillhör den yttersta världseliten inom två sporter – häcklöpning och amerikansk fotboll.

Sedan förra säsongen är Allen tillbaka i sin barndomssport, som han lämnade 2016, och har nu ett kontrakt med Philadelphia Eagles. Däremot fick han aldrig chansen att göra NFL-debut.

– Det blev rörigt när jag började men nu har det satt sig. Jag har velat spela i NFL hela livet och nu får jag leva den drömmen, säger han i en intevju med SVT Sport.

Varit borta från friidrotten i tio månader

Men det är inom friidrotten som Allen nått längst. Hans 12,84 på 110 meter häck är det tredje snabbaste loppet någonsin.

Men det är också i häcklöpning som amerikanen har upplevt sina största idrottsliga dippar. Allen har varit nära men aldrig lyckats ta någon mästerskapsmedalj. Och när han i fjol, formtoppad, skulle plocka hem VM-guldet på hemmaplan i Oregon tjuvstartade han. 28-åringen var en tusendel för snabb och diskades.

– Jag har gått vidare nu och försöker bara ha kul. Jag kommer inte alltid att vara en elitidrottare, så det är bara att njuta.

Efter att ha varit borta nästan tio månader från friidrotten gjorde Allen comeback för en dryg månad sedan. Men ännu är formen inte riktigt där.

– Jag gör mitt bästa för att komma i gång. Jag började inte träna förrän efter fotbollssäsongen, så jag ligger efter. Men håller jag mig skadefri så har jag gott om tid. 

Årets stora friidrottshändelse är VM i Budapest som startar 19 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.