Foto: SVT

Hon blir första svenska i världens bästa liga

Uppdaterad
Publicerad

Julia Olsson och Ida Handel blir i vår de två första svenskorna att spela i WFA, vilket kan beskrivas som damernas motsvarighet till NFL.

Trots att det är världens bästa liga för damer i amerikansk fotboll kommer de inte att tjäna några pengar på det.

– Jag kommer inte få någon lön över huvud taget, säger Julia Olsson till SVT Sport.

Aldrig tidigare har en svensk spelat i WFA men nu är Julia Olsson och Ida Handel klara för klubben DC Divas, från Washington. Kontraktet inkluderar boende men de kommer stå utan inkomst. Julia Olsson har dock lyckats lösa delar av den ekonomiska frågan.

– Jag har fått in två sponsorer plus några privatpersoner. Jag är jätteglad för sponsorerna men de räcker inte så långt, det täcker inte ens 20 procent av utgifterna. Jag kommer att leva på besparingar.

”Tror tyvärr inte att jag kommer vara med om att tjäna pengar på fotbollen”

Enligt flera amerikanska källor tjänar inga spelare i ligan pengar på sporten, men klubbägarna har som mål att kunna ersätta sina spelare med lön i framtiden.

– Jag tror tyvärr inte att jag kommer vara med om att tjäna pengar på fotbollen. Jag gör mitt tionde år och kroppen blir inte fräschare direkt av att spela.

Julia Olsson har etablerat sig i den svenska eliten av amerikansk fotboll, vunnit fyra SM-guld med Stockholm Mean Machines och var med och ledde Sverige till EM-silver i somras. Vägen till spel i världens bästa liga har varit lång och snårig för Olsson. När hon gick i åttan i grundskolan hamnade hon i rullstol. Komplikationer efter en obehandlad lunginflammation.

– Jag var sjuk i 2,5 år. Jag märkte en morgon, när jag skulle hjälpa mamma med frukosten, att jag inte kunde använda min vänstra arm. Då åkte vi till sjukhuset. Jag tappade känseln, fick muskelnedsättning. Det satte sig även på talet och färgseende och synfält försämrades. Jag satt i rullstol ett tag innan jag började gå på kryckor. Sedan kunde jag även släppa kryckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.