Rashad Fenton (27) och Frank Clark firar segern i Super Bowl. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kansas City vann Super Bowl efter sen vändning

Uppdaterad
Publicerad

50 år efter den senaste NFL-titeln kunde Kansas City Chiefs åter spela hem Super Bowl.

Efter två sena touchdowns stod laget som vinnare i NFL-finalen med 31–20 över San Francisco 49ers.

– Vi fortsatte tro på varandra, säger hjälten Patrick Mahomes.

Kansas City Chiefs unge quarterback Patrick Mahomes målades upp som den stora stjärnan. Men kunde 24-åringen leva upp till lovorden när han för första gången i sitt liv stod i en Super Bowl-final?

Svaret kom knappt sju minuter före slutsignalen. Med två exakta passningar inom loppet av knappt fyra minuter låg Mahomes bakom Travis Kelce och Damien Williams två touchdowns och Kansas Citys vändning till seger i årets Super Bowl.

Plötsligt hade Kansas City vänt 10–20 till 24–20 och ett stressat San Francisco kunde aldrig resa sig. Med halvannan minut kvar kunde Williams springa in sin andra touchdown.

”Kämpa hela vägen”

– Vi slutade aldrig tro på att vi kan, det var det avgörande. Ingen hängde med huvudet, vi fortsatte tro på varandra, säger Mahomes, som krönte sin andra NFL-säsong med att även bli utsedd till finalens mest värdefulle spelare.

– Alla runt oss, alla ledarna, de har inställningen att vi aldrig ska ge upp, att vi ska kämpa hela vägen in i mål.

Mahomes hade då själv gjort finalens första touchdown, halvminuten före första periodens slut. I stället för att hitta en passning in i San Franciscos målområde sprang han då själv igenom motståndarförsvaret.

49ers tappade greppet

Kansas City-supportrarna – och de var många och högljuda på Hard Rock Stadium i Miami – hade inte mycket att jubla över i matchens två mittperioder och kommer för all framtid antagligen snabbspola till matchens sista sju minuter och lagets redan klassiska vändning.

San Francisco, som hoppades upprepa tidigare generationers 49ers bedrifter när laget vann Super Bowl på samma arena i Miami såväl 1989 som 1994, hade då grepp om matchen. Men trots att laget bröt flera av Mahomes passningar och att quarterbacken Jimmy Garoppolo åtminstone glimtvis kom upp i normal nivå, räckte det inte.

Kansas City förlorade mot Green Bay i den allra första Super Bowl som spelades, 1967. Tre år senare vann laget sin första titel, mot Minnesota, men sedan dess har lagets supportrar aldrig fått uppleva en final. Nu kom äntligen en ny titel, och staden har redan bokat in en stor parad för laget på onsdag.

Hyllning till Kobe Bryant

Patrick Mahomes har inget emot att fortsätta fira.

– Jag har drömt om att få stå här sedan jag var liten. Det är fantastiskt, det är det verkligen, men det är fantastiskt att få göra det här med de här killarna, och jag vill bara njuta av det här, länge.

Inför matchen hedrades den omkomne basketlegendaren Kobe Bryant på Hard Rock Stadium. En dryg halvtimme före avspark samlades spelare ur båda lagen på 24-yardslinjen för en tyst minut. 24 var Bryants tröjnummer under senare delen av basketkarriären.

Utspelet: ”Därför är det få svarta tränare i NFL” (1 februari 2020)

Fakta: Tio senaste Super Bowl-finalerna

2020: Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers 31–20.

2019: New England Patriots–Los Angeles Rams 13–3.

2018: Philadelphia Eagles–New England Patriots 41–33.

2017: New England Patriots–Atlanta Falcons 34–28.

2016: Denver Broncos–Carolina Panthers 24–10.

2015: New England Patriots–Seattle Seahawks 28–24.

2014: Seattle Seahawks–Denver Broncos 43–8.

2013: Baltimore Ravens–San Francisco 49ers 34–31.

2012: New York Giants–New England Patriots 21–17.

2011: Green Bay Packers–Pittsburgh Steelers 31–25.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.