Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kansas City Chiefs firar Super Bowl-titeln. Foto: AFP/TT

Kansas City Chiefs vann Super Bowl efter sent avgörande

Uppdaterad
Publicerad

Super Bowl blev precis den rysare experterna hade förutspått.

Med elva sekunder kvar att spela fick Kansas City Chiefs kicker Harrison Butker chansen att avgöra tillställningen – och han tog den.

– Det känns fantastiskt att se konfettin. Jag försökte att bara fokusera på en spark, säger Butker.

I halvtid såg det tungt ut för Kansas City Chiefs. Philadelphia Eagles offensiva linje hade firat stora framgångar i den första halvleken och skapat utrymme för quarterbacken Jalen Hurts att glänsa. Och som han gjorde det. Efter att han bland annat sprungit in med två touchdowns på egen hand och passat till en tredje hade Eagles ledningen med tio poäng när det var dags för Rihanna att dra av en hejdundrande föreställning i halvtidsshowen.

Kansas City och quarterbacken Patrick Mahomes hade dock inte gett upp på något vis, trots att han, som dragits med stora skadeproblem de senaste veckorna, vred sin skadade fotled i slutet av den första halvleken. 27-åringen såg ut att ha riktigt ont på tv-bilderna men i den andra halvleken kom han ut och sprang som han aldrig gjort något annat.

– Det kändes riktigt bra, men sen så hände det där. Det var tufft i halvtid men jag lyckades mjuka upp skadan, bli lite omplåstrad och sen kunde jag spela vidare. Det kändes inte bra men jag är glad att det räckte till en seger, säger Mahomes.

Butker avgjorde

Efter Isiah Pachecos touchdown i början av den tredje quartern hade Chiefs häng och statistikrutan som visades upp i tv-sändningen inför den fjärde quartern oroade nog en hel del Eagles-fans, Chiefs hade nämligen vunnit sina sju senaste matcher när de legat under inför den sista quartern.

Och de gjorde det igen.

Efter två snabba touchdowns var Kansas i förarsätet och även om Jalen Hurts sprang in ännu en touchdown och en tvåpoängsomvandling för att kvittera tillställningen så fick Chiefs chansen att få det sista ordet.

Med elva sekunder kvar att spela låg deras öde i kickern Harrison Butkers fötter och han gjorde inga Kansas-fans besvikna. Hans field goal-försök från 27 yards satt mitt mellan målstolparna och segern var Chiefs, 38–35, deras andra på fyra år och tredje totalt.

– Jag kommer inte säga dynasti än, men vi är inte klara, säger Mahomes som blev utsedd till matchens mest värdefulla spelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.