Colin Kaepernick får stöd av baskettränaren Gregg Popovich. Foto: TT

NBA-legendaren: ”Det Kaepernick gjorde var patriotiskt”

Publicerad

Den legendariske tränaren Gregg Popovich försvarar den förre NFL-stjärnan Colin Kaepernick som 2016 började knäböja under den amerikanska nationalsången i protest mot orättvisor mot svarta i USA.
– Det han gjorde var väldigt patriotiskt, säger Popovich till ESPN.

Dåvarande NFL-stjärnan Colin Kaepernick var 2016 den förste att börja knäböja under den amerikanska nationalsången. Han gjorde det som en protest mot orättvisor mot svarta i USA.  USA:s president Donald Trump var en av flera som blev upprörd över Kaepernicks protester. Trump har bland annat sagt att alla spelare som knäböjer borde få sparken.

Kaepernick har sedan 2016 varit utan NFL-lag, men han hoppas fortfarande på en comeback.

”Fem på morgonen. Fem dagar i veckan. I tre år. Fortfarande redo”, skrev han förra veckan på Twitter.

Nu får quarterbacken stöd av Gregg Popovich, tränarlegendar inom NBA som vunnit flera titlar med San Antonio Spurs och numer är USA.s förbundskapten.

– Det han (Kaepernick) gjorde var patriotiskt, säger han till ESPN.

”För många har de inte uppfyllts”

– Patriotism betyder olika saker för olika människor. Bara för att någon kramar en flagga betyder det inte att de är patrioter. Att vara en patriot innebär att du respekterar ditt land och förstår att det bästa om vårt land är att vi har möjligheten att fixa saker som inte har kommit till gagn för många männsikor.

– Alla löften som det här landet bildades på är fantastiska, men för många har de inte uppfyllts. Du kan fortfarande vara patriotisk och förstå att det fortfarande finns behov av att kritisera och ändra och fokusera mer på dem som inte har lika mycket som andra människor har. Att vara kritisk mot sådana skillnader gör dig inte opatriotisk.

– Att negligera den delen av vad vi är kapabla att göra är ignorant från alla som försöker få dem att verka opatriotiska. Som Kaepernick. Det han gjorde var väldigt patriotiskt. Han brydde sig så mycket om landet att han löste saker som var uppenbara, som alla vet om, men som ingen gör något åt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer