Kaepernick: ”Nekad arbete i 889 dagar – fortfarande redo”

Uppdaterad
Publicerad

Colin Kaepernick har varit utan NFL-klubb sedan 2016 – samma år som han började knäböja under amerikanska nationalsången i protest mot orättvisor mot svarta i USA.

Men han kämpar fortfarande för att komma tillbaka.

”Fem på morgonen. Fem dagar i veckan. I tre år. Fortfarande redo”, skriver han på Twitter.

Till texten har 31-åringen lagt ut ett videoklipp från gymmet där han skriver att han nekats arbete i 889 dagar.

Kaepernick draftades 2011 av San Fransisco 49ers, där han också spelade fram till 2016. Under hans sista säsong i ligan hamnade fokus på hans ställningstagande utanför planen, där han knäböjde för att uppmärksamma kampanjen Black Lives Matter.

Han kritiserades bland annat av president Donald Trump, som ville införa straff för knäböjning, medan han hyllades av andra.

Efter uttåget ur NFL stämde han ligan tillsammans med Eric Reid. De ansåg att de mer eller mindre svartlistats av ligan för sina protester. I februari kom spelarna och ligan överens om en förlikning där de fick en okänd summa pengar för att lägga ned stämningen.

– De senaste månaderna har Kaepernick och Reid haft en pågående dialog med NFL:s representanter. Som ett resultat av diskussionerna har parterna kommit överens om en förlikning. Avtalet mellan ligan och spelarna är konfidentiellt och kommer inte att kommenteras av någon av parterna, sade NFL och NFL:s spelarorganisations advokater Mark Geragos och Ben Meiselas i ett uttalande, enligt CNN.

NFL-säsongen inleds i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.