Donald Trump använder sporten för att splittra människor, menar LeBron James. Foto: TT

LeBron: ”Trump använder sporten för att splittra oss”

Uppdaterad
Publicerad

Superstjärnan LeBron James går till nytt angrepp mot USA:s president Donald Trump.

I en intervju med CNN menar han att presidenten använder sport för att splittra folket.

– Vi är i ett läge i USA där den här rasgrejen håller på att ta över, delvis för att jag tror presidenten håller på att splittra oss, säger en av basketens främsta genom tiderna.

Det är i samband med att LeBron öppnar sin skola som CNN gör en längre intervju med honom. Den fokuserar på hans engagemang vid sidan av planen, inte minst det politiska.

Han förklarar att hans intresse började med Trayvon Martin – en afroamerikansk pojke som blev skjuten till döds 2012 i en gated community och där förövaren friades.

– Anledningen till att det startade där är att jag har barn själv, jag har pojkar själv. Att tänka på att min pojke drar hemifrån och aldrig återvänder... det satte i gång något. Från det ögonblicket insåg jag att min röst måste användas, säger James.

”Noterat att han använder sport för att splittra oss”

Och det är Donald Trump han är kritisk mot den här gången. Han menar att presidenten använder händelser som den med Colin Kaepernicks knäböjande till att slå ner en kil i det amerikanska folket.

– Han splittrar oss och vad jag noterat de senaste månaderna är att han använder sport för att splittra oss. Och det är inget jag kan relatera till, för i sporten mötte jag för första gången någon som var vit, säger han och fortsätter:

– Jag fick en möjlighet att lära känna dem och de fick lära känna mig och vi blev väldigt bra vänner. Och jag kände att ”wow, det här är tack vare sport”. Sport har aldrig varit något som splittrar folk, alltid varit något som för folk samman.

Kritiserat Trump tidigare

Det är inte första gången LeBron James kritiserar USA:s president.

Efter att Stephen Currys Golden State Warriors vann NBA-slutspelet och bjöds in till Vita Huset sade Curry att han inte tänkte besöka Vita huset, varpå Trump replikerade med att han inte var välkommen. Då twittrade LeBron James:

”Det var en ära att besöka Vita Huset innan du dök upp!”, vilket fick enorm spridning och blev den 23:e mest delade tweeten i historien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.