Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

NFL-spelare kollapsade på plan

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska fotbollsspelaren Damar Hamlin i Buffalo Bills kollapsade på planen efter en tackling i matchen mot Cincinatti Bengals natten mot måndag. Under tisdagsmorgonen, svensk tid, meddelade Buffalo Bills att Hamlin drabbades av ett hjärtstopp.

Läkare utförde hjärt- och lungräddning på Hamlin på planen, omgivna av de andra spelarna, och han fördes sedan till sjukhus. Enligt ett uttalande från NFL är hans tillstånd kritiskt.

Matchen avbröts och NFL meddelade efter en dryg timme att den inte skulle återupptas.

”Våra tankar är med Damar och Buffalo Bills. Vi kommer att ge mer information så fort det finns”, sade ligan i ett uttalande.

Under tisdagsmorgonen kom ytterligare besked om det som inträffat.

”Damar Hamlin drabbades av ett hjärtstopp efter en smäll under matchen mot Bengals. Hans hjärtrytm återställdes på planen och han fördes till sjukhus för vidare testning och behandling. Hans tillstånd är kritiskt men stabilt.”, skriver Buffalo Bills på Twitter.

De otäcka bilderna har väckt känslor i USA.

– Det är fruktansvärt att se. Jag önskar bara det bästa till den här killen och staden Buffalo, laget och hela ligan. Man vill aldrig se något sådant hända, säger basketstjärnan LeBron James.

Damar Hamlin, som är 24 år, kollapsade strax efter en tacklingssituation med Tee Higgins i motståndarlaget Cincinatti. Hamlin reste sig upp efter tacklingen och såg ut att justera sitt ansiktskydd när han plötsligt föll baklänges och låg orörlig på marken.

Flera av spelarna var tårögda på planen.

– Ingen har upplevt någonting sådant här. Jag har inte sett något liknande heller, sade experten Troy Aikman i ESPN:s sändning.

NFL har meddelat att matchen inte kommer återupptas under denna vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.