Ryan Russell, till höger, postade nyligen en bild på Instagram tillsammans med pojkvännen Corey O'Brien. Foto: TT Nyhetsbyrån/Instagram

NFL-spelaren kommer ut som bisexuell: ”Jag skämdes för vem jag var”

Publicerad

För första gången någonsin kommer nu en NFL-spelare ut som bisexuell. I en artikel på ESPN skriver Ryan Russell själv om hur han hållit sin sexuella läggning hemlig.
”Jag skämdes för vem jag var. Otaliga nätter bad jag till gud att ta bort den här delen av mig.”

2014 blev Michael Sam historisk som den förste NFL-draftade spelaren att komma ut som homosexuell.

Nu väljer även Ryan Russell, 27, att vara öppen med sin sexuella läggning. Enligt CBS News är Russel för tillfället den ende spelaren i USA:s fyra proffsligor som är öppet bi- eller homosexuell.

”Skämdes för vem jag var”

”Fram till nyligen älskade jag inte mig själv tillräckligt för att leva öppet och ärligt. Jag skämdes för vem jag var. Otaliga nätter bad jag till gud att ta bort den här delen av mig. Jag skämdes över att älska kvinnor eftersom jag visste att jag också kunde älska män”, skriver Russell på ESPN och fortsätter:

”Jag stannade uppe så många nätter på grund av rädsla för att bli upptäckt, rädsla för att den professionella idrottsvärlden skulle avvisa mig på grund av hur jag är född. Jag ljög för mig själv varje gång jag kunde. Jag tittade mig själv i spegeln och ljög.”

Efter en framgångsrik collegekarriär draftades Russel av Dallas Cowboys 2015. Där stannade han i en säsong innan han spelade för Tampa Bay Buccaneers i två säsonger.

”Har jag ljugit för lagkamrater, tränare, chefer på kontoret och fans om vem jag är? Inte direkt. Men att undanhålla information är en form av bedrägeri. Och jag vill att nästa steget av min karriär – och liv – är fyllt av förtroende och ärlighet”, skriver Russell.

”Jag vill leva min dröm”

För tillfället är Russell en fri agent, efter att kontraktet med Tampa rivits upp.

”Idag har jag två mål: Återvända till NFL, och leva mitt liv öppet. Jag vill leva mina dröm om att utöva sporten jag kämpat hela livet för att spela, och jag vill vara öppen med den person jag alltid varit.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer