Foto: TT

Sörenstam tackade ja – nu tackar NFL-legendaren nej till Trumps medalj

Uppdaterad
Publicerad

Golfstjärnorna Annika Sörenstam och Gary Player tog emot frihetsmedaljen av USA:s president Donald Trump.

Frågan var om den legendariske NFL-coachen Bill Belichick skulle våga ta emot sin?

Efter en kritikstorm tackar han nu nej till medaljen.

Sörenstam och Player fick utstå en del kritik för att ha besökt Vita Huset dagen efter attentatet mot Kapitolium, men det var ingenting mot den kritikstorm som New England Patriots NFL-coach Bill Belichick har fått utstå.

Bland de sista besluten från den avgående amerikanske presidenten finns att belöna Belichick med frihetsmedaljen. Få skulle nog säga att han inte är värd den, han har ändå fört Patriots till sex Super Bowl-titlar.

”Smickrad”

”Nyligen erbjöds jag att ta emot presidentens frihetsmedalj, vilket jag blev smickrad över”, skriver Belichick i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han fortsätter:

”Därefter inträffade förra veckans tragiska händelser och jag kommer därför inte att gå vidare med utmärkelsen”.

När allt fler av Trumps egna partikamrater ger presidenten skulden för stormningen av Kapitolium och han riskerar att bli ställd inför riksrätt hade det gett fel signaler att ta emot medaljen, menar många.

”Om Bill Belichick accepterar frihetsmedaljen från den här skamliga Vita Huset-ockupanten är han död för mig. Säg att det inte sant, Bill. Jag hoppas verkligen att det är fake news”, skrev Boston Globes Bob Ryan på Twitter, innan beskedet kom att Belichick avstår medaljen.

Svårt värva spelare

Belichick har tidigare öppet sympatiserat med Trump, som under valkampanjen 2016 visade upp ett brev från Belichick i vilket han hyllade Trumps ledarskap. Det har inte legat honom i fatet under Trumps presidentperiod.

Inte förrän nu.

– Om Bill tar emot utmärkelsen blir det svårt för honom i omklädningsrummet och i det här samhället, sade Boston Globes Dan Shaughnessy till Reuters.

Belichick behöver lagets stöd när man nu försöker bygga upp ett lag utan stjärnan Tom Brady. Det har hittills inte gått så bra, New England Patriots gick den här säsongen inte ens till slutspel.

Om Belichick hade fortsatt att visa sina sympatier för Trump hade det blivit svårt för Patriots att få spelare till laget, skriver Boston Globes Tara Sullivan.

”Säg tack till utmärkelsen men avböj sedan artigt”, skriver hon.

Delas ut på torsdag

Den före detta sportkolumnisten Gerry Callahan sade på måndagen i sin podcast, enligt Reuters, att han inte trodde att Belichick kommer att ta emot medaljen.

– Men gör han det, vore det inte ett underbart trotsigt agerande? sade Callahan.

På torsdag var det tänkt att Trump skulle dela ut frihetsmedaljen till Belichick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.