Patrick Mahomes och Tom Brady är huvudpersoner inför Super Bowl. Foto: CJ Gunther/EPA/TT

Tampa Bay Buccaneers Tom Brady och Kansas City Chiefs Patrick Mahomes huvudpersoner i historiskt Super Bowl

Uppdaterad
Publicerad

Nattens Super Bowl är historisk på flera sätt.

Dels spelar för första gången ett lag (Tampa Bay Buccaneers) Super Bowl på hemmaplan.

Dessutom är det tidernas största åldersskillnad mellan de statande quarterbackarna: 43-årige Tom Brady och Patrick Mahomes, 25.

Uppmärksamheten kring Super Bowl är alltid gigantiskt.

Detta år är inget undantag, trots coronapandemin.

Nästan 25 000 åskådare

Det är framför allt tre saker som det har snackats om på förhand.

  • Publiken

Större delen av idrotten i världen det senaste året har skett inför tomma, eller nästintill, tomma läktare. Men trots att pandemin ännu är långt ifrån över väntas det, med dagens mått mätt, storpublik på finalarenan Raymond James Stadium i Tampa. Knappt 25 000 åskådare – 7 500 är gratisbiljetter som ges till vaccinerade sjukvårdsarbete som tack för deras insatser under pandemin – kommer att följa matchen på plats, skriver nyhetsbyrån Reuters. NFL har sagt att man ska vidta alla åtgärder för att smittsäkra evenemanget. Bland annat kommer åskådarna, som ska spridas ut på en arena som vanligtvis rymmer 65 000, att förses med munskydd och handsprit vid ankomst.

  • Hemmaplanen

Super Bowl spelades för första gången 1967. Inte förrän i år får ett lag hemmafördel, då finalen spelas på Tampa Bay Buccaneers hemmaarena Raymond James Stadium.

– Det är hel, helt otroligt att få vara hemma i våra lokaler, i vårt omklädningsrum, på vår träningsplan och få köra samma vanliga väg till jobbet varenda dag. Att få leva kvar i våra rutiner har varit viktigt, säger tränaren Bruce Arians, enligt Tampa Bay Times.

  • Quarterback-matchen

Tampas Tom Brady, som gör sin första säsong med laget efter 20 säsonger med New England Patriots, har vunnit Super Bowl sex gånger och ses av många som tidernas främste quarterback.

Kansas Patrick Mahomes, som blev vald till den mest värdefulle spelaren i förra årets Super Bowl, ses av många som den just nu bäste quarterbacken i världen. Förra året skrev han ett tioårskontrakt värt svindlande 477 miljoner dollar (nästan 4 miljarder kronor), vilket är ett av de mest penningstinna kontrakten i idrottshistorien.

”Gör rätt saker”

Och just Brady har varit Mahomes stora förebild.

– Trots att jag just nu är mitt uppe i min egen karriär så försöker jag fortfarande att titta på videoklipp med honom så ofta jag kan. Han gör rätt saker, det är bara att titta på hur många Super Bowl-titlar han har, sade Mahomes tidigare i veckan, enligt CNN.

Duellen mellan Brady och Mahomes är för övrigt historisk. Aldrig tidigare har det, enligt CNN, varit större åldersskillnad mellan finalens startande quarterbackar: 18 år och 45 dagar. Och vinner Kansas blir 25-årige Mahomes den yngste quarterbacken att vinna mer än en Super Bowl-titel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.