USA:s president Donald Trump. Foto: TT

Trump bjuder inte in basketmästarna

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kommer inte att bjuda in det lag som vinner NBA. Detta gjorde den amerikanske presidenten klart på fredagen. Men några som kan vänta sig en inbjudan är Stanley Cup-mästarna Washington Capitals.

USA:s president Donald Trump har under den gångna veckan varit i blåsväder för att ha låtit bli att bjuda in NFL-mästarna Philadelphia Eagles på grund av den uppmärksammade knäböjnings-situationen inom amerikansk fotboll.

En av dem som reagerade på detta var NBA-finalisten Lebron James som under en presskonferens i tisdags sa James att han inte var förvånad och att det var ”typiskt Trump”. James tillade även att han inte tror att något av finallagen (Cleveland och Golden State) kommer att vilja komma till Vita huset, något som är tradition för mästarlag i USA.

Donald Trump svarar nu med att meddela att inget av lagen kommer att bli inbjudet, oavsett vem som vinner finalen, men att han lämnar dörren öppen för nykorade Stanley Cup-mästarna Washington Capitals, enligt Reuters.

”Jag tror att vi kommer att bjuda Caps. Vi får se. Min attityd är att om de vill komma hit, till den bästa platsen i världen, är jag öppen. Om de inte vill komma hit, så vill jag inte ha dem här.”

Men enligt James är en missad inbjudan till vita huset något han kommer att sakna.

”Att vinna Superbowl eller Stanley Cup eller World Series eller NBA eller någon form av nationellt mästerskap är mycket större än att bli inbjuden till vita huset. Speciellt när han bor där, tycker jag.”

Fakta. Vad är grejen?

Under den gångna NFL-säsongen valde flera spelare att knäböja under säsongen för att protestera mot våldet mot svarta i USA.

President Trump har varit tydlig med att han tycker att det är opatriotiskt att inte stå upp under nationalsången. Till följd av detta har NFL lagt till regeln att alla spalare på plan måste stå upp under nationalsången, de som inte vill måste stanna i omklädningsrummet.

Spelarna i regerande NFL-mästarlaget Philadelphia Eagles uttryckte att de inte var intresserade av att åka till Vita Huset för den traditionsenliga middagen med presidenten, vilket gjorde att Trump drog tillbaka lagets inbjudan. Något han nu verkar vilja göra med NBA-mästarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.