Foto: BILDBYRÅN

Washington Redskins allt närmare ett namnbyte

Uppdaterad
Publicerad
Tilläggsnamnet i Washingtons NFL-lag har väckt anstöt hos många och anses nedsättande mot den amerikanska ursprungsbefolkningen. Men idag väntas ordet försvinna helt och hållet ur lagnamnet, enligt flera källor till AP.

Det amerikanska NFL-laget Washington Redskins har i flera år uppmanats att byta namn, till något som är mindre stötande för den amerikanska ursprungsbefolkningen. Lagets ägare Daniel Snyder har vägrat och sagt att det inte blir något namnbyte så länge han får bestämma.

Ett nytt namn kommer dock inte att presenteras ännu, enligt Washington Post på grund av en konflikt om varumärkesskydd.

Funnits i flera år

Laget började 1933 använda namnet Redskins (som kan översättas med det nedsättande ”rödskinn”), när laget var baserat i Boston. Dåvarande ägaren George Preston Marshall flyttade laget till huvudstaden 1937. En staty av honom, som stod utanför RFK Stadium, togs bort i juni i år efter stora protester mot laget.

Protesterna mot laget har tagit ny fart under de demonstrationer mot rasism och polisvåld som inleddes efter det att George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i Minneapolis i maj.

KLIPP: Publikrekord för digital NFL-demonstration (13 juli 2020):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Över 55 miljoner tittare har sett årets digitala NFL-draft. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer