Washingtons NFL-lag byter namn. Foto: Bildbyrån

Washingtons NFL-lag byter namn efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

NFL-laget Washington Redskins kommer att byta namn, bekräftar klubben på sin hemsida.

Efter stor press från sponsorer väljer laget att stryka den del av namnet som av de flesta i USA uppfattas som nedsättande för ursprungsbefolkningen.

Något nytt namn kommer dock inte att presenteras ännu, enligt The Washington Post på grund av en konflikt om varumärkesskydd.

Det amerikanska fotbollslagets namn har i flera år varit omdiskuterat, och efter vårens och sommarens demonstrationer mot rasism och polisvåld i USA har debatten tagit ny fart.

Ägaren Daniel Snyder har tidigare vägrat byta namn, men förra helgen bekräftade lagets ledning att man kommer att genomföra ”en grundlig genomgång av namnet”.

Då hade flera viktiga sponsorer uppmanat till namnbytet, bland annat Fedex, som hotat med att dra tillbaka sitt sponsoravtal omfattande närmare två miljarder kronor.

SE OCKSÅ: Kritiserade loggor inom idrotten – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.