Larry Nassar i samband med gårdagens förhandling i Lansing, Michigan. Foto: TT.

Amerikanske gymnastikläkaren får minst 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare landslagsläkaren för de amerikanska gymnasterna, Larry Nassar, anses skyldig till sexuella trakasserier av 125 kvinnor under åren 1998 till 2015. I natt erkände Larry Nassar ytterligare sju fall – och förväntas få minst 25 år i fängelse.

Nassar har erkänt ytterligare sju fall av anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp, som ska ha skett på hans egen klinik under 1998 och 2015. En av de andra som trätt fram och vittnat om övergrepp är den amerikanska guldmedaljören Gabby Douglas. Tre amerikanska OS-mästare har trätt fram.

Läkaren är ångerfull.

– Till alla inblandade...är jag så fruktansvärt ledsen, och det här var som en tändsticka som antändes och blev till en stor skogsbrand. Jag ber varje dag om förlåtelse och vill att såren ska läka, säger Larry Nassar i rättssalen enligt AP.

Domaren tog intryck av 54-årige Nassar men tillrättavisade honom.

”Du använde din position på det mest vidriga sätt”

– Du använde din position och det förtroende som folk gav dig på det mest vidriga sätt. Jag håller med dig om det är dags att läka såren men det kan ta dina offer hela livet att nå dit. Du får tillbringa resten av ditt liv bakom galler och fundera över vad du gjorde när du tog deras barndom i från dem, säger domaren Rosemarie Aquilina.

Offren ger inte mycket för Nassars ånger som uppenbarligen sker under galgen.

– Ta det faktum att han tror att det bara är att visa ånger, och säga att ni kan börja läka för att bli hela igen, är så löjligt. Han förstår inte på djupet att så många människor lider och hur svårt de har tagit det här, säger gymnasten Lindsey Lemke.

Nassar förväntas få minst 25 år i fängelse, men kan också också dömas till ett minimi-straff på 40 år. Han är också under flera utredningar, bland annat för barnpornografibrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.