Daniel Deusser på hästen Evita van De Veldbalie. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tysk skrällseger i finalen

Uppdaterad
Publicerad

Han skulle inte ens ha varit med.

Men återbuden öppnade dörren för tysken Daniel Deusser till Top Ten-finalen.

Deusser bockade, tackade och vann hela klabbet.

– Jag är otroligt glad över den här segern, säger han till SVT Sport.

Närmare en halv miljon kronor stod det på prischecken och om Deusser vill går han framöver runt med ett armbandsur man inte går in och köper i vilken affär som helst. När ryttareliten samlades för att göra upp i Globen slutade det med en sensationell segrare. Visst, Deusser har kapaciteten, inte tal om annat, han har vunnit tunga titlar som Stuttgarts och Lyons Masters, men att han skulle hoppa hem Top Ten-finalen var en riktig högoddsare.

– Jag är otroligt glad över den här segern, min häst var fantastisk och hjälpte mig mycket idag, säger Daniel Deusser till SVT Sport.

Stockholm Horse Show

– Min häst har visat en fantastisk form dom senaste veckorna. Hon är bara nio år gammal och började att hoppa 1,50-klasser i början av det här året. Nu har hon vunnit några klasser och blir bara bättre och bättre, vilket jag är oerhört glad för, fortsätter Deusser.

Sent inbjuden

Han skulle ju inte ens ha befunnit sig i Stockholm och Globen på lördagskvällen. Den prestigefyllda uppgörelsen är – som namnet skvallrar om – öppen för de tio främsta på världsrankningen. Deusser parkerar just nu på plats nummer 14.

Men så lämnade trion Beezie Madden, Luciana Diniz och Scott Brash återbud och in kom Deusser. Så sent för Brash att Deusser inte hann presenteras i hästshowens program.

Även fransmannen Patrice Delaveau fick en sen inbjudan – och kampen i Globen stod mellan just de två. De var de enda som klarade banan utan rivningar. Men Deusser var två tiondelar snabbare när han och stoet Evita van de Veldbalie landade som sista ekipage efter det sista hindret.

”En av mina största segrar”

– Det här är en av mina största segrar hittills i karriären. Jag var sist in i finalen och det här trodde jag verkligen inte från början, jag är så otroligt glad nu.

– Jag var tvungen att satsa allt och hoppas att det skulle gå – och det gjorde det, säger Deusser till SVT Sport.

Världsettan, britten Ben Maher, kom trea på Tripple X.

– Hästen är i toppform, jag visste att jag var tvungen att ta risker och det betalade sig. Men de här killarna var snabbare. Det bästa hade förstås varit om de här två hade stannat hemma... sade Maher skämtsamt till Deusser och Delaveau på presskonferensen.

Inga svenskar var kvalificerade för finalen. Om någon av de tio strukit sig hade Henrik von Eckermann fått chansen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Horse Show

Mer i ämnet