Foto: SVT Grafik

AIK åter störst – men Smederna ökade mest

Uppdaterad
Publicerad

Nya arenor och sportslig framgång är enklaste vägen till publiksuccé. Det visar SVT Sports publikbarometer som för femte året rankat alla lag som haft ett hemmasnitt på över tusen åskådare den senaste grundseriesäsongen.

AIK:s första säsong på Friends arena gav ett rejält lyft. Man tog tillbaka tronen som bäst i landet och hemmasnittet 18 900 är det högsta något svenskt lag haft sedan 2007, en ökning med över 4500 per match.

Även Tele 2-arena innebar ett rejält uppsving publikt. Både Djurgården (3) och Hammarby (4) tog sig in på topp 5 av alla lag, detta på bekostnad av Helsingborg och Elfsborg.

Publikbarometern 2013-2014

Att nya arenor har stor betydelse ser man på fler håll. Northland basket har i sin nya hall haft publiksuccé hela säsongen, i grundserien hamnade snittet på 1426, bäst av alla damlag i Sverige oavsett sport.

– Vi har länge haft bra publik men i den nya fantastiska arenan har vi inte förlorat en match och spelat rolig basket, då kommer publiken, säger Northlands klubbdirektör Anna Jonsson till SVT.

Bästa nykomling (snitt under tusen ifjol) är Alingsås handboll som i sin nya Estrad snittade 1768 per hemmamatch. Även de tre Växjö-föreningarna (Öster, Växjö HF, Växjö IBK) på listan har haft väldigt fin publikutveckling sedan det nya arenaområdet stod klart.

Smederna lyfte mest

Den förening som lyfte allra mest publikt var Smederna Speedway från Eskilstuna. I allsvenskan 2012 var snittet 1043, ifjol i elitserien hade man 3294 i grundserien. En ökning med 217% och ett lyft från plats 108 till 38 på listan.

– Vi har haft tunga år bakom oss tidigare men nu har vi fått ihop ett bra lag med några riktiga publikfavoriter. Så har vi jobbat mycket med sociala medier, det gäller att synas mycket, säger Smedernas ordförande Håkan Ringkvist till SVT.

Fotbollen dominerar topplistan, Frölunda HC ligger i år kvar sjunde plats som bästa icke fotbollslag. Bäst i övriga sporter är handbollens succélag IFK Kristianstad som hade fullsatt hall hela säsongen, snittet 4941 för upp dem till plats 24 på listan.

Ett något oväntat lag på listan är Örebro Black Knights, man hade 1426 per match i superserien i amerikansk fotboll, en liga som gått fram rejält publikt senaste åren.

Tyresö tappade mycket

Bland de lag som tappat mycket publikt märks tydligt lag som åkt ur en högstaserie i de stora sporterna. Timrå, Gais och Gif Sundsvall är sådana exempel.

Men det lag som procentuellt tappade allra mest var Tyresö FF, -38%. Säkert en del i förklaringen till den nu havererade ekonomin.

– Det kanske blev en liten baksmälla från EM istället för att dra nytta av det. Har nyhetens behag lagt sig lite när man sett Marta några matcher?, funderar Tyresös tränare Tony Gustafsson om publiktappet.

Totalt är det 109 klubbar som den senaste säsongen snittade över tusen per match i grundserien (slutspel ej inräknat): Piteå IF i damallsvenskan hamnade på plats 109. Nio lag försvann från förra årets lista medan åtta nya tog sig upp. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Publikbarometern 2013-2014

Mer i ämnet