Kennedy skriker ut sin glädje. Foto: TT Nyhetsbyrån

AIK-stjärnan öppnar för landslaget

Uppdaterad
Publicerad

AIK:s Kennedy Igboananike fick idag besked om ett beviljat svenskt medborgarskap. Nu är spel med det svenska landslaget en möjlighet.

– Jag är väldigt öppen för spel, både i Sverige och Nigeria. Får jag någonsin frågan ska jag bestämma mig för vilket landslag det blir. Men nu är det fokus på AIK, säger han till SVT Sport.

I landslaget är det tunt bakom Zlatan Ibrahimovic. Johan Elmander har måltorka i Norwich, Marcus Berg har inte lyckats fullt ut i Blågult, och Tobias Hysén har lämnat för spel i den svårbedömda kinesiska ligan. Ola Toivonen har det nu lossnat för i Rennes, efter en längre tids petning i PSV.

Kanske kan då AIK:s Kennedy Igboananike bli ett namn för Erik Hamrén att testa. 14 mål i allsvenskan förra säsongen imponerar, och nu har han alltså fått sitt svenska medborgarskap beviljat. Han har tidigare spelat med Nigerias U21-landslag, men aldrig med A-landslaget. Därmed kan han spela med Sveriges A-landslag, om han blir uttagen.

Allsvenskan 2014

– Jag kom hit när jag var 17 år. Nu är jag 25. Jag känner mig verkligen som en del av det svenska samhället, säger han.

I och med det svenska medborgarskapet blir det dessutom lättare för anfallaren att gå till en klubb utomlands. I flera ligor finns maxkvoter för antalet utländska spelare i matchtruppen, men som EU-medborgare kommer man runt det. Men fokuset just nu är att prestera i AIK, berättar agenten.

– Målet vi satt upp är att förbättra fjolårets prestation. Strävan är att utvecklas. Gör mer mål, assist. Sen får vi se. Framgångar föder framgångar. Men ingenting kommer gratis. Även med ett svenskt pass handlar det om att göra det bra, säger agenten Innocent Okeke till SVT Sport.

Kennedy, vad är målet med säsongen?

– Det är att prestera i AIK. Jag ska göra mycket mål, och det är bara SM-guld som gäller, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet