Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kobayashis monsterhopp i spelaren ovan: ”Helt otroligt” Foto: Red Bull/TT

Ryoyu Kobayashi slog nytt inofficiellt världsrekord i backhoppning på Island

Uppdaterad
Publicerad

På en nybyggd monsterbacke på Island hoppade den japanska backhopparen Ryoyu Kobayashi längre än vad någon annan tidigare gjort – 291 meter.

– Det är helt otroligt. Det har varit väldigt mycket information att ta in samtidigt som det har varit så lite som har kommit ut. Det sände chockvågor i hoppvärlden, säger den norske backhopparen Halvor Egner Granerud till NRK.

I ett års tid har backen byggts upp – under stort hemlighetsmakeri. Den olympiska mästaren Ryoyu Kobayashi är den som med flera hopp fått prova på backen.

– Vi har just bevittnat en ganska otrolig historia. Det kommer alltid att finnas ett före och ett efter Ryoyos världsrekord”, säger en annan norsk backhoppare, Johann André Forfang, till NRK.

Världsrekordet nekat av förbundet

Det internationella skid- och snowboardförbundet (FIS) skriver i ett pressmeddelande att et officiella världsrekordet dock fortsatt tillhör österrikaren Stefan Kraft som klarade 253,5 meter 2017. Detta då hoppet inte skett i ett tävlingssammanhang i linje med FIS regelverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.