Åke Svanstedt. Foto: Scanpix

Åke Svanstedt flyttar till USA

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bäste travtränare Åke Svanstedt lämnar landet. I början av november går flyttlasset till Florida där han börjar en ny karriär i ett nytt land.

– Äntligen är alla papper klara och det känns rätt att flytta under hösten, säger han till TT.

Under måndagen meddelades personalen och de kommer att bli uppsagda. Hästägarna har fått ett brev om att Svanstedt lämnar Sverige, men att han gärna fortsätter att träna deras hästar fram till flytten om fyra månader.

– Jag har drygt 200 i träning och vi får väl se hur hästägarna reagerar. Kanske är det tomt i stallet inom några veckor. säger han.

Äldsta sonen Anders Svanstedt, Glen Persson, Ville Nisonen och Raul Engblom ska bli proffstränare och hyr boxar på Bjertorp, utanför Vara. Samtliga arbetar för tillfället hos Svanstedt.

– Det bästa hade varit att sälja hela gården men just nu finns ingen köpare.

Ett nytt liv

Svanstedt har länge haft planer på att flytta till USA. I Vero Beach står en hypermodern träningsanläggning redan klar med plats för 90 hästar. Svanstedt äger den tillsammans med Karl-Erik Bender (stall Palema).

TT: Varför flyttar du nu till USA?

– Först och främst för att jag vill byta liv. Jag har ny familj med två små barn och vill ägna tid åt dom. I Sverige tävlar man året runt, det är väl travfritt endast på Julafton. När jag har ett så stort stall måste man tävla hela tiden och får aldrig några dagar ledigt. De senaste åren har varit tuffa men samtidigt lyckosamma och gett en bra vinst och då kan jag också välja att flytta. I USA tränar man hästarna på vintern och tävlar under sex månader på sommaren. Det passar mig utmärkt, samtidigt som det är varmt hela tiden, kroppen börjar bli lite sliten efter 35 år.

Ett hårt slag för svensk travsport att tappa profilen Svanstedt som fick proffslicens 1983 på Bergsåker. Tidigt började han dominera på Norrlandsbanorna. Stora genombrottet kom med Zoogin i mitten av 1990-talet. Gidde Palema, Torvald Palema och Sebastian K är andra internationella topphästar från stall Svanstedt.

Miljonrekord

I fjol körde Svanstedt in 48 miljoner kronor vilket var nytt svenskt rekord. För tre veckor sedan passerade han Stig H Johansson (6 222) i antalet segrar och ligger nu tvåa bakom Olle Goop, 6 650 segrar.

Nu fortsätter karriären i USA. Åke yngste son Rickard följer med till en ny framtid.

Svanstedt har också anställt Björn Norén, 36, som arbetat i Nordamerika i över 15 år. Först hos framgångsrike svensken Jimmy Takter men sedan tre år egen tränare.

– ”Bernie” Norén var en viktig pusselbit. Han kan travsporten där borta. Jag hoppas förstås att svenska hästägare vill satsa på oss i USA, men har ingen som helst aning om hur intresset blir. 20 hästar bör vi väl kunna få ihop första vintern.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.